Izdvajamo

Piše:Srđan Puhalo

Odavno je poznato da je Balkan rasadnik sportskih selektora i trenera, geostratega i političkih analitičara, ali i pored tog prirodnog bogatstva kojim se ponosimo desilo se nešto nesvakidašnje u Republici Srpskoj. Elem, u izbornoj noći na RTRS-u su gostovali politički analitičari Đorđe Vukadinović, Vladimir Goati, Dejan Vuk Stanković, Aleksandar Bogdanić i Milomir Mučibabić.

Pitate se u čemu je problem?

Problem je što su od ovih pet političkih analitičara četiri iz Srbije i jedan iz Republike Srpske, a i taj iz Republike Srpske pored toga što je profesor na Fakultetu političkih nauka nalazi se i na poziciji savjetnika premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović.

E sad, krenimo redom.


Da li je moguće da u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini ne postoji pet osoba koje možemo nazvati političkim analitičarima koji mogu da zadovolje tako „visoke“ kriterijume RTRS-a?

Da li je moguće da na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci i Sarajevu nema pet osoba koje svojim znanjem i radom ne zavređuju da budu u izbornoj noći gosti RTRS-a?

Da li ste i na jednom javnom servisu u regionu mogli da vidite političke analitičare koji komentarišu izbore, a da dolaze iz neke druge države?

Koji su to kriterijumi koje su zadovoljili ovih pet analitičara da bi bili pozvani na RTRS i komentarisali izbore?

Zašto nije pozvan nijedan politički analitičar iz Hrvatske jer njihovo viđenje izbora u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini može biti veoma interesantno za nas?

Šta politički analitičari iz Srbije zna o DNS-u, njihovom radu u Vladi Republike Srpske i rezultatima na lokalnim izborima 2012. godine?

Da li politički analitičar iz Srbije može da razazna fine i napredne nijanse između Adama Šukala i Jovana Hadži Mitrovića?

Šta politički analitičari iz Srbije znaju o Demokratskoj fronti i SBB-u koje su napravile odlične rezultate u Federaciji BiH?

Da li znaju ko je Slavko Vučurević iz Trebinja i kako objasniti uspjeh SNSD-a u Hercegovini?

Kako neko ko je savjetnik premijerke Republike Srpske Željke Cvijenović može biti istovremeno i politički analitičar, a da to ne postane intelektualni sukob interesa?

Kako drugim televizijama u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini odgovaraju domaći politički analitičari, a ne ovi iz Srbije?


Kao neko ko redovno plaća TV pretplatu i redovno komentariše sve i svašta imam pravo da ova pitanja postavim RTRS-u, ne očekujući bilo kakav odgovor.

P.S. Naravno da sam ljubomoran i da mi je povrijeđen ego, jer toliko se trudim i pišem o politici, a RTRS me ignoriše. A to je tako i ljudski i srpski.

Čitanje knjiga oplemenjuje razum, donosi mnoge pouke i vrijedne savjete i čovjeka osvjetljava mudrošću. Čovjek koji mnogo čita knjige lijepo i elokventno govori, zna usrećiti druge, utješiti ih, dati valjan savjet. Druženje s takvim čovjekom bolje je od svakog sijela, ono je slasno za svaki um i dušu. Mudrost koju on prenosi poput je bilja koje svoj plod daje uvijek.