Izdvajamo

Već par mjeseci, Organizacioni Odbor za pripremanje i sprovođenje Kolektivne dženaze MEDŽLISA IZ-e PRIJEDOR I KOZARAC, radi na pripremi za 20.07. 2014.
Zadnjih par hefti, svaki dan se radi da bi se, u subotu 19.07. i nedelju 20.07, Šehidi na dostojanstven naćin ispratili.


Ibro Kahrimanović, predsjednik organizacionog odbora, želi da se sa pripremama završi bar jedan dan rabije od planiranog. Slušam Ibru, Amira,Arčija i članove odbora IZ Prijedor i pitam se, spavaju li ovi ljudi? Očekuje se posjeta od 15000 do 20000 raje. Više medijskih kuća, puno raje iz diplomatskog svijeta, vjerskih predstavnika... Oni žele da sve bude kako je planirano.
Ibro je uvjeren da će kozarčani pomoći kao što su to i do sad činili. Najveća pomoć je lijepo ponašanje, ne praviti probleme, nepotrebne gužve,...



Na stadionu u Kozarcu radnici rade vec nekoliko dana. Organizacioni odbor na celu sa Ibrom Kahrimanovic želi da pripreme završe prije planiranog roka.



Svi oni koji žele da prisustvuju preuzimanju šehidskih tabuta u Šejkovaci i njihovom praćenju do Kozarca kolona će iz Sanskog Mosta krenuti u subotu 19.07. u 13:30 sati. Napomena, do Šejkovaće se ide neorganizovano i treba se biti do 13 sati tamo, kako bi se organizovala kolona koja će organizovano i pod pratnom, u 13:30 da ide za Kozarac.

Pored tabuta naših šehida koji će biti poredani na nogometnom igralištu u Kozarcu, a bit će ih 284, planirano je klanjanje zajedničkog Teravih namaza na otvorenom,  u subotu 19.07.2014. godine, ako nam to budu dozvoljavali vremenski uslovi. Većina će uz vjerski program, najvjerovatnije ostati i do sehura. Mala napomena ko bude dolazio da klanja Teravih namaz treba da ponese serdžadu za sebe.



Za sve one koji će  na šehidsku dženazu dolaziti iz pravca Prijedora, moći će da kod benzinske pumpe MešiĆi skrenu lijevo na staru cestu i tu po instrukcijama redara i policije formirati kolone koje će se vratiti ka šehidskim mezarjima na području Prijedora. Kolona će se moći formirati i na staroj cesti od Kamicana do Kozarca. Pored navedenih lokacija parking će biti pripremljen i kod fabrike obuće ''Nova Ivancica''.
Parking za zvanice će biti obezbijeđen u krugu kozaračke pilane.



Sve one koji će iz Kozarca i okolnih mjesta ići na dženazu molimo da, ako su ikako u mogućnosti, na dženazu idu pješice ili da ako iz nužde dolaze sa autima da ista parkiraju u Kamicanima, jer će se svi šehidski tabuti, nakon obavljene dženaze na igralištu, voziti do šehidskog mezarja u Kamicanima.

Na stadionu u Kozarcu radnici rade vec nekoliko dana. Organizacioni odbor na celu sa Ibrom Kahrimanovic želi da pripreme završe prije planiranog roka.



Još jednom, Protokol kolektivne šehidske dženaze:

Subota, 19. 07. 2014.
-preuzimanje tabuta u Identifikacionom centru Šejkovača (Sanski Most)
13.30     -kretanje kolone sa tabutima i prolazak kroz Sanski Most i Prijedor

Lokacija fudbalskog stadiona Bratstvo-Kozarac:
15.00     -istovar i raspored tabuta
22.35     -teravih namaz
Nedjelja, 20. 07. 2014.
00.00     -tevhid šehidima
1.00     -noćni namaz
2.30     -zajednički sehur
3.05     -sabah namaz
9.00     -učenje salle, himna i učenje Kur'ana
9.30     -obraćanje predstavnika šehidskih porodica
-obraćanje predstavnika katoličke crkve i ispraćaj katolika
-obraćanja predstavnika Islamske zajednice
-kolektivna dženaza
10.30     -prevoz i ukop šehida na šehidska mezarja

PUTNIČE,

TO ŠTO SI SAD TI,

TO SAM NEKAD BIO JA!

A TO ŠTO SAM SAD JA,

TO ĆES JEDNOM BITI TI!

Sa jednog nišana sa mezarija u Kozarcu