Izdvajamo

Obavještavamo porodice civilnih žrtava koje su ove godine identifikovale nestale najbliže srodnike da ukoliko nisu do sada nigdje ostvarile statusna prava civilnih žrtava rata iskoriste svoje pravo i podnesu zahtjev kod Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu u Prijedoru.

Iako je prvobitni rok za predaju zahtjeva istekao 31.12.2007.godine na osnovu Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata Republike Srpske, člana 33. stav 4, zahtjev se iznimno može podnijeti ''u roku od jedne godine od dana ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka nestalog.''

Pozivamo članove porodica koje nisu do sada pokretale proceduru da ostvare pravo (ili su propustili prvobitni rok) da se obrate u kancelariju Udruženja Prijedorčanki ''Izvor'' (ul. Muharema Suljanovića 23, Prijedor) kako bi dobili dodatna upustva o potrebnoj dokumentaciji. Uslov je da posjeduju važeću ličnu kartu izvađenu u Prijedoru. Pravo po Zakonu mogu ostvariti bračni drug, djeca (ukoliko su nastavili redovno školovanje i nakon punoljetnosti) i roditelji.


Udruženje Prijedorčanki ''Izvor''

 

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...