Izdvajamo

Piše: Nikolina Balaban

Dušan Pavičić je pitao Beograđane znaju li za Tomašicu. Ako Beograđani koje su slučajno sreli u centru grada ne znaju, da li znaju oni koji se bave ratnim zločinima iz 90-te? Pozvan je Savo Štrbac iz Dokumentacijskog centra Veritas, koji doduše prikuplja podatke o zločinima u Hrvatskoj, ali koji po prirodi svog posla, pretpostaviti je, uočava vesti i o otkrivenim grobnicama u susedstvu / komšiluku. Ni on ne zna za Tomašicu ?!?

 

U Bosni i Hercegovini se još traga za oko 7500 nestalih. Na području Krajine do sada je otkrivena 131 masovna grobnica, od čega u Prijedoru i okolici 61. Oko Prijedora je tokom rata bilo 59 logora, a do sada je utvrđeno da je na ovom području ubijeno blizu 3.500 osoba, mahom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Iza ovih brojki kriju se tragedije mnogih porodica u BiH. Kriju se monstruozni detalji o zločinima. O počiniocima.

Ubijeni, a nakon 21 godinu pronađeni u Tomašici nisu leševi, to su imena i prezimena. To su ljudi, ljudska bića. Ovo su činjenice. Ovo je sramna strana istorije Bosne i Hercegovine. I nema svedoka, niko ništa nije video do 2013 – te, kada je video i ceo svet. Bolujemo li od kokošijeg slepila ?!? Smrad zločina se morao osećati dve decenije...A smrad zločinaca će se osećati vekovima !!!
Masovna grobnica koja se već opisuje kao najveća na tlu posleratne Evrope, otkrivena je početkom septembra 2013 - te, više od dvadeset godina nakon zločina, zahvaljujući informacijama dvojice lokalnih Srba koji su prema sopstvenom priznanju učestvovali u uklanjanju tela žrtava. „Čovek je naprosto došao na lice mesta i pokazao nam gde se grobnica nalazi. Pošto je padala kiša, dali smo mu kabanicu“, navodi jedan od istražitelja angažovanih na ekshumaciji tela iz prijedorskog rudnika Tomašica. Sakriven od kiše, bivši pripadnik zločinačkih jedinica rekao je da mu je sada „nekako lakše“.

Evo sada, otkrivena još jedna grobnica kod D. Vakufa, a u njoj Prijedorčani...U redu, ja sam izdajnik srpstva, a vi svi koji ste ćutali ste izdajnici čovečanstva. Ma, zalud mi ova rečenica, ko to razume. Može se saznati da je beleška o Tomašici iz Mladićevog ratnog dnevnika od 27. maja 1993, pročitana nedavno u Hagu, deo u kome se navodi da je lokalni šef policije zatražio pomoć od Mladićeve vojske da ukloni oko 5000 leševa prethodno zakopanih u rudniku. Mladić zapisuje da je namera bila da se to “utrapi vojsci,, a da se leševa reši spaljivanjem, mljevenjem ili na neki drugi način. Lokalni šef policije je bio Ranko, Dušan, ili Simo...

Kažu, ja samo pišem, lako je biti borac na fb...Da ne okolišam puno, nemam vremena.
Došao mi čovek i kaže da je bio kod lokalnog šefa policije (gore spomenutog) negde u drugoj polovini augusta nekim ,,svojim problemom,, (21.08.1992. najverovatnije, prim.aut.) kada mu je zvonio telefon na koji se ,,gospodar prstenova,, javio i rekao (parafraziram): ,,...ne, neću da znam, ne zanima me, samo dva autobusa mogu stići do Tuzle, ostalih se reši, briga me, samo ne sme se znati kako i gde su...,, Tada taj čovek nije znao, ali danas zna da je lokalni šef policije govorio o Korićanskim stenama, znao je i mnogo ranije, a sad progovorio... I njemu bi ,,nekako lakše,, kao i Srbinu (nikad nije kasno biti čovek) iz prethodno opisane scene otkrivanja Tomašice.

S kim je pričao lokalni glavni monstrum policije, kome je davao upute...
Srpsko ćutanje o zločinima nad nesrpskim stanovništvom u Prijedoru, povlači za soboma i ćutanje Bošnjaka i Hrvata o zločinima nad srpskim stanovništvom. Zašto vas onda čudi što se ćuti o Kazanima, Ćelebiću, Dretelju, Kravicama...Zavet ćutanja smo sami sebi nametnuli. Zatvoren krug. Ne, nisu bili logori, bili su sabirni centri. Molim one koji to znaju za definiciju jednog ili drugog, jer kako god ih ,,krstili,, u njima su mučeni i ubijani ljudi, civili. Nije šija, nego je vrat.

Ako nije problem, skinite mi sa grbače svi vi koji koristite reči takozvana Armija BiH, takozvana Republika Srpska, takozvana Bosna i Hercegovina, takozvana VRS, i ostale takozvane izjave onih tipa, finih, sa sve ,,sokom od đusa,,... tri padeža koja koriste...,,tužni happy ende,, itd. Posle 19 godina prljavog rata svih protiv svih, kako vam ne dosadi ?! Samo čekam ili sam već čula takozvani zločinci ili takozvane žrtve. Ali u tom blatu ja nikad neću biti.
Ali na sve ovo, biće opet – kakve veze ,,jadna/jadan,, ja imama s tim. Šmrc, šmrc jadni Srbi...Marš!
Recite gde su grobnice, gde su zakopane, zatrpane vaše komšije, prijatelji, poznaninci, oni s kojima ste delili školske klupe, s kojima ste izlazili, delili dobro i zlo...jednom nekada. Pozivam sve vas da progovorite...recite meni, ja ću javno.

Reći će ,,Demokratska javnost grada Prijedora,,. Ali to treba biti vaša odluka koja koja nema veze sa mnom. Pokažite da većina građana Prijedora nemaju veze sa raznim kumovima, Zoranima, ,,Legijama,, naMRgoĐenimaA....Na različite načine svi smo poraženi. Ja nemam problem s tim mogu bez straha i razmišljanja da izgovorim bilo čije ime! Rešimo ovu sramnu stranicu istorije Prijedora na najbolji mogući način, prihvatljiv za sve, zbog danas, zbog sutra...

Svaki cetvrtak očekujem sa radošću, a tebi možemo zahvaliti na tome. Svaki put vidim nekog od familije, komsija i prijatelja. ... Hvala ti puno za četvrtak komšija.

Fatima Alić Hušić-još jednom HVALA.........
Četvrtak