Izdvajamo

Piše: Nisad Jakupovic

Hrvatska je vec u Europskoj Uniji a Srbija je na pragu, BiH je u znacajnom zaostatku,znaci daleko od toga. Nista novo rekao bi covjek , pa i nije novo ali ako pogledamo Popis stanovnistva u BiH 2013 onda  se da zakljuciti da nismo morali uskladiti ovaj popis s Europom a i da jesmo mogli smo kao i ove dvije susjedne nam drzave.

No vratimo se Zakonu o pipisu stanovnistva i domacinstava u BiH koji su nasi bosnjacki predstavnici izglasali od entitetskih do drzavnih nivoa vlasti ukljucujuci i Predsjednistvo, a koji kaze da ce biti popisani samo gradjani koji se nalaze u BiH u noci sa tridesetog septembra na prvi oktobar. sad nam daju objasnjene da je Evropa to trazila od nas da se nemozemo popisati jer smo vec popisani u Evropi ,namjerno zanemarujuci cinjenicu da Autralije, Kanada i Amerika nisu u Evropi a znacajan broj nasih gradjena tamo zivi.

Jednostavno to nije istina jer su Srbi i Hrvati popisali sve svoje gradjane sto se da vidjeti iz njihovih zakona koji slijede:


Srbija:
Sadržina zakona
Član 1
Ovim zakonom se utvrđuje pravni okvir kojim se obuhvataju: sadržaj, priprema, organizacija i sprovođenje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. godine u Republici Srbiji (u daljem tekstu: popis), kao i obaveze državnih i drugih organa i organizacija u popisu, obaveze i dužnosti davalaca popisnih podataka i lica koja vrše poslove popisa, objavljivanje popisnih rezultata i finansiranje popisa.
Popis se sprovodi u periodu od 1. do 15. oktobra 2011. godine.
Neposredno po završetku popisa, vrši se kontrola kvaliteta podataka prikupljenih popisom u izabranim popisnim krugovima.
Popis i kontrola kvaliteta podataka prikupljenih popisom sprovode se prema stanju na dan 31. septembra 2011. godine u 24,00 sata.
Jedinice koje se obuhvataju popisom
Član 2
Popisom se obuhvataju:
1) državljani Republike Srbije, strani državljani i lica bez državljanstva koji imaju prebivalište u Republici Srbiji, bez obzira da li se u momentu popisa nalaze u Republici Srbiji ili u inostranstvu;
2) domaćinstva lica iz tačke 1. ovog stava;
3) stanovi i druge nastanjene prostorije.
Popisom se obuhvataju i državljani Republike Srbije, strani državljani i lica bez državljanstva koji imaju prebivalište u inostranstvu, a koji u momentu popisa najmanje godinu dana borave u Republici Srbiji.
Jedinice koje se ne obuhvataju popisom

Hrvatska:

Popis 2011. provodio se tradicionalnom metodom, tj. intervjuom "licem u lice", a popisivanje se obavljalo na popisnim obrascima: Popisnici (obrazac P-1) i Upitniku za kućanstvo i stan (obrazac P-2).
Svaki je popisivač bio dužan popisati određeno područje, tj. popisni krug, u kojem je trebao popisati sve jedinice popisa.
Jedinice Popisa
U skladu sa Zakonom, Popis je obuhvatio tri jedinice: stanovništvo, kućanstva te stanove i ostale stambene jedinice koje nisu stanovi prema definiciji stana, ali su se u vrijeme Popisa koristile za stanovanje.
stanovništvo (osobe)
Popisom su se popisivale osobe koje su državljani Republike Hrvatske, strani državljani i osobe bez državljanstva koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, bez obzira na to nalaze li se u vrijeme Popisa u Republici Hrvatskoj ili inozemstvu te osobe koje u kritičnom trenutku Popisa imaju boravište u Republici Hrvatskoj.


Prema ovome se vidi da to nije nikakva preporuka ali ni naredba Evropske Unije, a i da je preporuka nismo je duzni postovati jer nismo clan iste, u ostalom ne slijedimo mnogo vaznije preporuke(vaznije za gradjane ali ne i za politicare).  I u Srbiji i u Hrvatskoj na poslednjim popisima samo je bilo vazno da ste gradjanin te drzave(pa cak i ako ste Bosanc upisani ste s obzirom na dvojna drzavljanstva koje ,opet, imaju Srbi i Hrvati iz BiH) dok u BiH bilo ko ko je odsutan-citaj protjeran- nece biti popisan.

Bilo je jednostavije zadrzati stari zakon i ne izglasavati novi dok god smo mi ostecena strana ali za nase Bosnjake- predstavnike mi jednostavno nismo vazni, misli se na dijasporu. Naravno vazni smo samo onda kad glasamo ili kad novce zaradjene u tudjini na ovaj ili onaj nacin spiskamo u BiH direktno radeci posao za koji oni primaju platu. Svakog mjeseca saljemo novce clanovima familije koji bi trebalo da su na budzetu drzave ali nemaju mjesta od silnih besposlicara koje mi zovemu drzavnim sluzbenicima.

Sjetimo se samo onog nakaradnog zakona o dvojnom drzavljanstvu koji je bio dizajniran da Bosnjake u dijaspori "oslobodi" bosanskog drzavljanstva, sjetimo se donacija koje su otisla svagdje samo ne u rekonstrukciju porusenih kuca za koje su bile namjenjene.

Boraveci u BiH veoma je izrazena netrpaeljivost domaceg stanovnistva(kao da i mi nismo domaci) prema dijaspori koju se optuzuje za sve i svasta bez ikakvih valjanih dokaza, od onog "kad vi dodjete cijene skacu" kao da smo mi krivi sto oni od nas izvuku duplo vise novca za sapun Dave nego sto kosta u centru Londona.  Nije dijaspora ta koje je krivac za poskupljenja vec su domaci zloupotrebili nas patriotizam pa nam ga naplacuju kroz sve i svasta. Nisam ja uzeo niti ono sto me po zakonu pripada od BiH a kamoli nesto sto mi ne pripada a stalno mi se pripisuje.

Gleado sam na TV nakon SDA sjednice u Prijedoru jedan od domicilnih kaze:
"Ovi u dijaspori neznaju je su li Bosnjaci ili Bosanci." a u sustini mi daleko bolje znamo sto smo zbog same cinjenice da smo stranci ovdje gdje zivimo ,jos ako se uzme u obzir da nama to nista ne predstavlja posto necemo biti popisani onda se postavlja pitanje cemu sluze ovakve insinuacije?

Iskljucivo da se prekrije nerad onih koji su debelo placeni pa onda se sluze onom sanerskom:
"Drz'te lopova" upiruci prst u dijasporu dok pravi lopovi zive medju vama dragi moji domicilni.
Nisad Jakupovic

Hvala ti Caja od zemlje do neba,
sve za svoju raju, tako i treba!!
Svakog cetvrtka vidim nova lica,
poslije teskog radnog dana, ti si poslastica.
I kad sunce grije i kad kisa po prozoru kvrca,
zato ti hvala iskreno od srca.

Senad Bajrektarevic