Izdvajamo

Piše:Nisad Jakupvić

Film Pretty Village U produkciji Dajvida Evansa(David Evans) i našeg Keme Pervanića predpremijerno je prikazan u petak 20 septembra 2013. u Klubu Frontline u Londonu .
Flm govori o životu ljudi u Kevljanima , njihovoj borbi da obnove život u našem malom pitomon mjestu koje bi svagdje drugdje bilo mjesto iz snova, ali ne i u sadašnjoj političkoj nepoznanici.



Film se vraća u vrijeme 1992 kad počinju sve nedaće stanovnika Kevljana i kad se život mijenja iz korijena za sve i jednog stanovnika The Pretty Village-a.
Nakon filma bila je debata koju je vodio Ed Vulliamy ratni reporter i Penny Marshal  novinarka koja je prva pokazala svijetu slike Logora Omarska a za koju ja lično smatram da je bila ujedno i spasioc za sve nas preživjele (inače da nije “provalila” u Omarsku teško da bih pisao o ovome i da bi Kemo snimio ovaj film).

Nemalo sam bio iznanađen kad sam shvatio da smo mi Bosanci u sali bili u enormno malom broju. Pored mene je sjedila novinarka BBC koja me je zatekla pitanjem:
“Što je Vas dovelo ovdje” 
nakon što sam razumio njeno pitanje onako zbunjeno sam rekao:
“ Pa ja sam iz tog sela”.
Iznenadilo me koliko Britanska javnost ima interesa u vezi događaja o Bosni i Hercegovini.
Film je kod mene izazvao buru razmišljanja kao da nikad nisam prije video Kevljane pa predpostavljam da je ostvaren cilj ekipe koja je radila na filmu.
Ovom prilikom zelim čestitati Kemi na ostvarenju te mu se zahvaliti što mi je omogućio mjesto na predpremijeri.

Nisad Jakupvić

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.