Izdvajamo

Za nešto više od dvije sedmice, 1. jula ove godine, kada će Hrvatska i zvanično postati članica Evropske unije, za bh. građane će prilikom ulaska u ovu zemlju važiti nova pravila, s obzirom na to da ćemo za Hrvate postati građani koji dolaze iz „trećih zemalja“.
Novi pravilnik, koji će i zvanično stupiti na snagu 1. jula, još je u pripremi i nije prošao Sabor Hrvatske, što se očekuje u narednom periodu.

Nekoliko izmjena

No, kako „Avaz“ nezvanično saznaje, pravila koja sada važe neće se drastično mijenjati. Međutim, nekoliko izmjena, prema svemu sudeći, bit će dovoljno da mnogi Bosanci i Hercegovci dva puta razmisle gdje će i hoće li uopće ove godine, zavisno od raspoloživog novca, ići na more.

Jedno od tih novih pravila, koje nam je jučer ponovo potvrđeno u hrvatskoj policiji, jeste i najava da će hrvatski carinici od bh. građana prilikom prelaska granice imati pravo tražiti na pokaz 100 eura po danu. Takvih provjera bit će pošteđeni oni koji imaju dokaz o osiguranom smještaju, dokaz da idu porodici u posjetu ili dokaz o sklopljenom turističkom aranžmanu u Hrvatskoj.

Teške posljedice


Koliko će se revnosno hrvatski graničari pridržavati evropskih standarda, bit će jasno za nekoliko dana. No, s obzirom na to da su bh. građani od 1. jula građani „trećih zemalja“, nema sumnje da će mnogi odlučiti ipak ne riskirati. Teške posljedice će, nesumnjivo, osjetiti i Hrvatska turistička zajednica.

Šta bh. građani mogu prenijeti preko granice

2 litra žestokog pića

4 litra vina

1 kilogram kafe

16 litara piva

1 šteku cigareta

1 parfem od 50 mililitara

1 homeopatski proizvod

1 buket cvijeća

Svježe voće i povrće (osim krompira) do 5 kilograma

Lijekovi za najviše mjesec, uz ljekarsku potvrdu

Ljubimca uz veterinarski certifikat



Izvor: DnevniAvaz

Budimo jedni drugima krila a ne kora od banane.