Izdvajamo

Godišnjica zločina nad porodicom Tatarević kod Prijedora

Nishad Tatarević, najmlađi ubijeni u porodici Tatarević iz Zecova kod Prijedora, da je danas živ imao bi 39 godina. Vjerovatno, oženjen i s djecom sada bi se igrao pored zasijanih kukuruza i pšenice pored kuće u ovom ramazanskom danu.

Njegova majka Hava je živa i prkosi vremenu. Ona se i danas sjeća svoga Nishada koji je na današnji dan 21 godinu kao i njegovih još pet braće i otac i još se ne zna gdje su im kosti. Još niko nikada nije sproveo istragu zašto i gdje su odvedeni, još niko nikada nije odgovarao za ovaj zločin počinjen u Prijedoru gdje se dogodio genocid nad Bošnjacima.

Tačno se zna da su stravične zločine počinile srpske snage sastavljene od domaćih rezervista i dobrovoljaca, ali niko nikada nije za to odgovarao.

Ogorčeni Bošnjaci, koji žive u RS traže od nadležnih institucija da napokon pokrenu istragu koju porodica preživjelih Tatarevića čeka punih 21 godinu.

Preživjeli traže da se u ovaj slučaj uključi i Milorad Dodik, predsjednik RS, kako bi zločinci bili privedeni pravdi i kažnjeni.

Nikada ne smijemo zaboraviti da su u Zecovima kraj Prijedora na današnji dan ubijeni Muharem, rođen 25.05.1939., Senad rođen 28.04.1961., Sead rođen 09.06.1963., Nihad rođen 24.06.1968., Zilhad je rođen 20.10.1969., Zijad rođen 06.05.1972. i Nishad rođen 14.07.1974.

Avaz

 

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.