Izdvajamo

Na glavnom prijedorskom trgu 23.maja 2013.godine u povodu sjećanja na 266 ubijenih žena i djevojčica Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” će postaviti instalaciju sa bijelim ukopnim vrećama na kojima će biti ispisana imena žrtava.

23.maj je inače datum kada je počeo napad na civile u Prijedoru teškim oruđima i oružjem bivše JNA. Jedinice srpske vojske i policije su tog dana granatirale i izvršile tenkovsko-pješadijski napad na naselje Hambarine i protjerale stanovnike tog sela. U naredna tri mjeseca do kraja augusta na red su došla sva naselja sa bošnjačkom ili hrvatskom većinom. U napadima na civile dnevno je u prosjeku ubijano ili nestajalo 32 muškarca, po tri žene i po jedno dijete. Od ukupno 3.173 stradalih civila u Prijedoru smrtno je stradalo 256 žena i 10 djevojčica.

Prošle godine je prijedorska policija bez valjanog razloga zabranila sjećanje na stradale žene i djevojčice Prijedora. Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” je zbog te zabrane pokrenulo upravni spor protiv MUP-a Republike Srpske ali banjalučki Okružni sud još nije izrekao presudu po toj tužbi. Za sada nema najave iz policije da će skup ponovo biti zabranjen te Udruženje Prijedorčanki ”Izvor”

P O Z I V A

građane opštine Prijedor da dođu na glavni prijedorski trg u 11:00 h i da se tamo sjetimo da su u ovom gradu na najsvirepiji način ubijene naše sugrađanke. Za tijelima 107 žena se još uvijek traga. Neke od njih su prethodno bile mučene i silovane.

Okupljanje je predviđeno na trgu pred robnom kuća Patrija u 11:00 h a cjelokupni program instalacije će trajati do 14:00.

Press Izvora

Hoce li ikad oprostiti,

Beco i Sadeta Medunjanin, ko smije oprostiti u ime njihovog Harisa, Ko ce oprostiti umjesto nastavnica: Velide i Asime Mahmuljin, hoce li im ikad oprostiti moj jaran Kockar ili moj Braco, ko ce im oprostiti u ime Damira Blaževica -Kroke, Hasana Mujicica Didinog, Brace i Mirse Bejdinih sinova, Zile i Ilkana iz Kozaruše, Muamera Kulenovica, Zoke i Ante Murgica, Mensurke Poljak i Majde Zulic, Ko ce oprostiti u ime Salke Sinanagica-Žutog ili u ime Ermina i Hirzada Bešica il’ Ademovic Emira, Hoce li iko smjeti oprostiti u ime Ekrema, Nedada i Velida, sinova Muhameda ef. Bešica, ili u ime trojice sinova majke Mejre ili trojice sinova majke Redžepe Oruc, ili trojice sinova Subhe Alic, njenog Zice, Zilhe i Bahrije ili Mehinih Ene i Ekrema, ko može oprostiti u ime šestorice Forica ili kompletne porodice Taiba Forica, ko u ime Eniza Blaževica koji je živ zapaljen u Kozarcu. Ko ce oprostiti u ime svih onih nevino pobijenih cijih se imena ne mogu sjetiti u ovom trenu?