Izdvajamo

U organizaciji Odbora za obilježavanje 1 marta, Dana nezavisnosti BiH, u Kozarcu kod Prijedora jutros je nakon dočeka gostiju položeno cvijeće na centralno Spomen obilježje u Kozarcu i proučena Fatiha Kozarčanima ubijenim u proteklom ratu. Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH nastavljeno je mimohodom do šehidskog mezarja u Kamičanima.

U Kozarcu, u kojem se Dan nezavisnosti obilježava od 2010 godine, u podne je otvoren već tradicionalni turnir u malom nogometu, a za učesnike turnira osim pobjedničkih pehara uz druženje je priređen i bogat kotlić. Osim u Kozarcu Odbor za obilježavanje Dana nezavisnosti BiH u Prijedoru je organizovao i obilazak šehidskih mezarja, Skela u Raškovcu i šehidskog mezarja u Čarakovu. U amfiteatru Čaršijske džamije u Prijedoru biće održan i istorijski čas.ž

Sulejman Draganović, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Donja Ljubija u ime organizatora najavio je i priredbu koja će s početkom u 19 sati biti održana u sali Osnovne škole „Kozarac“u Kozarcu.

-Imamo prigodan program koji će propratiti svojevrsna smotra folklora i nastup Kulturno umjetničkih društava,domaćina „Kozare“ iz Kozarca, potom „Kozare“iz Donje Ljubije, KUD-a „Brdo“ iz Hambarina i „Osmana Džafića“ iz Donje Puharske.Predstavićemo i nošnje svih naroda i nacionanih manjina, a program ćemo završiti pjesmom Bosno moja,divna, mila- kazao je Draganović ispred Organizacionog odbora u kojem su dva Medžlisa IZ Prijedora i Kozarca, potom Savjeti mjesnih zajednica, Kozarac i Donja Ljubija, političke stranke, DF, SDA, Stranka za BiH , SDP, Udruženja žena iz Kamičana, Udružemja logoraša iz Prijedora i Kozarca , Udruženje „Fantomi“ iz Kozarca, kao i KUD-ovi „Kozarac“ i „Osman Džafić“.

Avaz

foto: Nijaz-Caja Huremović/Aleksandar Drakulić

Kad smo živjeli dole u Bosni uvijek smo se veselili tom četvrtku i da idemo na pijacu i vidimo nekog od poznati, a sad zahvaljujući Caji opet se veselimo četvrtku jer nas naš dragi Caja uvijek obraduje sa novim slikama i svojim izvještajem. Veliko ti hvala i da te dragi Allah dž.š. nagradi za tvoje dobro koje činis. Veliki selam svima.

Četvrtak
Refika , 30. July 2011