Izdvajamo

Danas, u cilju uspostavljanja kvalitetnije saradnje i razmjene iskustava sa poljoprivrednicima i poljoprivrednim udruženjima u BiH, i upoznavanju sa radom u stočarstvu kao i novim tehnologijama u mljekarstvu, 30-tak proizvođača mlijeka s područja Velike Kladuše posjetili su farmu Arifagić Investment u Kozarcu.

Loše vrijeme je učinilo da je došao manji broj poljoprivrednika, u odnosu na planirano. Svi su se oduševili prijemom na farmi, kao i sa svim što su vidjeli.
Aziz Keserović predsjednik udruženja poljoprivrednika Velika Kladuša kaže: "Zahvaljujem se gospodinu Arifagiću što izdvojio vrijema da bi nam pokazao kako radi i kako je organizirana jedna savremena farma. Prezadovoljni smo sa svim što smo vidjeli, a naročito ljubaznosti veterinara koji su podjelili svoja iskustva sa nama".

Jusuf Arifagić, vlasnik farme, je kazao: "Već duži period vodimo određene razgovore oko evetualne saradnje i kooperacije. Ja jesam čovjek koji će svim farmerima pa tako i farmerima iz V.Kladuše pokušati pomoći ono što je u mojoj moći. Mislim da put za budućnost, generalno Bosne i Hercegovine i proizvodnje mlijeka na njenom tlu jeste u kooperaciji i saradnji. Nažalost danas su farmeri uglavnom razbijeni, djeluju samostalno i mnogi otkupljivači mlijeka to koriste.
Moje mišljenje je da upravo stvaranjem jedne zadruga proizvođaća mlijeka i kooperativom mi možemo stvoriti jedan model koji egzistira već duži niz godina u Evropi.

Raduje me svaka posjeta, a posebno iz moje Krajine. Prošlu subotu smo imali posjetu iz Kaknja, a već iduće sedmice stiže nam posjeta iz Irana.
Naš centar postaje prepoznatljiv u ovom dijelu Evrope i ja sam siguran da će Norveška genetika, koja danas dominira u 40-tak zemalja u svijetu,  vrlo brzo dominirati ovdje na Balkanu.
Ja sa svojim saradnicima i svojim timovima svim farmerima u ovoj zemlji i sve ono što mogu pomoći stojim na raspolaganju".
Obilazak farme je trajao duže od planiranog termina, posjetioci su bili znatiželjni ali i oduševljeni ljubaznošću i odgovorima osoblja farme.
Na kraju Jusuf Arifagić je svoje goste odveo u Kozarac na ručak.

Nijaz-Caja Huremović

.be">

 

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.