Izdvajamo

Robna kuća ,,Patrija” u Prijedoru prodata je preduzeću „MG Mind” iz Mrkonjić Grada, saznaje „EuroBlic”.

To je za naš list potvrdio i vlasnik „MG MIND” Mladen Milanović, koji je istakao da je kupio „Patriju” još u decembru 2016. godine, te da je u toku izvršni postupak i da bi uskoro trebalo da preuzme objekat u centru grada.

Naime, preduzeće iz Mrkonjić Grada objekat je kupilo od austrijske kompanije „Heta” koja je prije nekoliko godina preuzela sva nenaplativa potraživanja Hipo banke. U tom paketu je preuzela i „Patriju” koja je bila pod hipotekom ove banke.

Međutim, Milanović ne otkriva koliko je koštala kupovina robne kuće.

 

-Cijena je poslovna tajna. Ali sigurno je da će u objekat biti mnogo uloženo jer će prij rekonstrukcije biti dosta toga uklonjeno, ostaće samo zidovi nekadašnjeg objekta. Moramo uraditi novi projekat i dobiti sve potrebne dozvole – rekao je Milanović za “EuroBlic”

Dodaje da te nakon ulaska u posjed „Patrije” prvo razgovarati sa gradskom upravom Prijedora.

– Vidjećemo kakva je njihova vizija, ali mi želimo da od “Patrije” napravimo najjlepši objekat u Prijedoru. To će biti tržni centar i zaposlićemo nove radnike. Nadam se da će ovo biti pozitivna priča u javnosti – poručio je on.

Između ostalog, Milanović je vlasnik banjalučke “Tržnice”, komunalnog preduzeća “Čistoća” kao i brojnih poslovnih objekata u centru Banjaluke.

 


Takođe, Milanović je vlasnik i građevinskog društva u Sloveniji.

Novom vlasniku raduju se bivši radnici ,,Trgoprodaje”, u čijem je vlasništvu bila Robna kuća „Patrija”.

-Bilo bi nam drago da se objekat renovira i ponovo otvori. Teško nam je kada gledamo kako propada i postaje ruglo, a nekada je bila simbol Prijedora i mjesto koje je vrvjelo od kupaca, ali i radnika – ispričala nam je jedna od bivših radnica “Trgoprodaje”.

Ranije malverzacije oko “Trgoprodajine” imovine istraživala je prijedorska policija. U oktobru 2016. godine predali su izveštaj okružzom Tužilaštvu protiv direktorke „Trgoprodale” Velinke Banović i zamjenika predsjednika Upravnog odbora preduzeća Jove Stupara.

 


Osumnjičeni su da su preduzeću „Stanković prom” iz Banjaluke na ime duga isplatili više od 918.000 KM i time oštetili ostale povjerioce. Interesantno je da je vlasnik ove banjalučke fume Budimir Stanković iz Laktaša, ujedno i predsjednik UO „Trgoprodaje”.

Policija je tada otkrila da su osumnjičeni prodali osam objekata „Trgoprodaje”čiji je račun bio blokiran i veći dio novca isplatili su Stankoviću.

Pojedini bivši radnici „Trgoprodaje” tvrde da su i dugovi brojnih trgovačkih objekata ovog preduzeća, prije njihove prodaje, nelegalno prepisivani na račun „Patrije”.

Akcije “Trgoprodaje”, nakon prošlog rata, mahom su kupovala preduzeća „Janjoš” Vojislava Janjoša iz Prijedora i “Makroprom” Ljubomira Gladovića, koji su se potom godinama sporili oko imovine.

PAVIĆ: SVJESNO ŽRTVOVANA

Rukovodstvo grada godinama pokušava da nađe rješenje za „Patriju”, koja je postala ruglo Prijedora. Bivši gradonačelnik Marko Pavić jednom prilikom je rekao da je Gradska uprava napravila projekat rekonstrukcije „Patrije” u vrijeme kada je rekonstruisana glavna gradska ulica.

– To je vlasništvo „Trgoprodaje” i sva je pod hipotekom svjesno žrtvovana da se pomoću robne kuće “namire” kojekakve obaveze ovog preduzeća u stečaju – rekao je tada Pavić o “Patriji”.


EuroBlic

Prof.dr. Lavić: RS jeste nastala na genocidu, sigurno nije nastala seobom “ptica selica”.