Izdvajamo

Bošnjačka povratnička mjesta u Republici Srpskoj ovih dana ponovo su utihnula. Kako je za „Avaz“ jučer kazao Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša “Prijedor 92“, uoči obilježavanja 9. januara, neustavnog dana RS, Bošnjaci su se zatvorili u kuće, a proteklih dana i zbog obilježavanja Božića sa svih strana čuju se pucnji.

Rafalne paljbe

– Oružja u RS ne manjka. Pucnjava koja je počela od petka neće stati do utorka navečer. Svako jutro nas bude zvuci metaka i bombi. Zato je bolje da se ovih dana, posebno sutra, 9. januara, sklonimo, jer može da neko nastrada ili da dođe do nekih sukoba i provokacija. Sve ovo pokazuje da se još nije odustalo od politike koja je vođena devedesetih, iako svi znaju da je 9. januar bio početak provođenja genocida nad Bošnjacima i Hrvatima – kaže Duratović, razočaran što bošnjački povratnici i 20 godina nakon rata žive u strahu, a vlast ne čini ništa da ih zaštiti.

Najslikovitiji primjer utjerivanja straha u kosti Bošnjacima došao je iz Dervente, gdje je preksinoć na dvije lokacije na LED displeju objavljena čestitka nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba vojske RS zločinca Ratka Mladića. Na jednoj čestitki je Mladić u uniformi i piše: „Mojim saborcima opštine Derventa čestitam Dan Republike!“, dok je na drugoj lokalna boračka organizacija objavila fotografiju Mladića iz sudnice i tekst: „Generale, hvala za sve! Derventa je uz tebe!“.

– Te provokacije iz Dervente nas ne iznenađuju. Ne znam šta policija radi, jer nama je potrebno da se osjećamo sigurnije – kaže Duratović.

Avaz.ba


Agenda

Klikni na sliku: spisak donatora, asfaltiranje puta kroz Hadžiće

Ko je na web-stranici: 166 gostiju i nema prijavljenih članova

kisa u Kozarcu (2014.).jpg

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.