Izdvajamo

Nevjerovatna priča Sajida Kešića (52), porijeklom iz Prijedora, koji je godinama vlastima u Hrvatskoj poznat kao Perica Matas, rastužila je prethodnih dana cijeli region.

Riječ je o jednom od korisnika zagrebačkog Centra za rehabilitaciju, koji je prije više od 36 godina nestao iz Prijedora, te koji čeka da ga sudske vlasti u Bosni i Hercegovini proglase živim, kako bi se mogao vratiti u svoju domovinu, prenosi 24sata.

“Otkako je došao u januaru, pa do danas, Sajid je jako napredovao. Potpuno se uklopio, prilagodio, odlazi sam po hranu, sam zna otići do kuhinje ako mu nešto treba, ide s nama do dućana, hodamo po četiri kilometra na dan i polako upoznaje kvart. Stekao je neke navike, a komunikacija mu je puno bolja. Čak i nas prepoznaje po imenima, kada vidi da ga ne razumijete silno se trudi to pojasniti i izgovor mu je jasniji”, kazao je Stjepan Tenšek, jedan od zaposlenika Centra za rehabilitaciju u Zagrebu.

 

Sajidova priča počinje u Prijedoru, gdje je s porodicom Kešić živio skladnim životom sve dok nije nestao 14. augusta 1980. godine. Budući da je volio lutati, tada je porodica mislila da je odšetao u jednu od svojih avantura, no nakon što se nije vratio kući zabrinutost je porasla. Od tada trajaće 36 godina priče čovjeka bez identiteta, koji je živio u psihijatrijskoj bolnici na Rabu. U januaru je njegova priča prvi put otkrivena, zbog čega je smješten u Centar za rehabilitaciju, a uskoro je otkrivena i njegova porodica, sestra Saida i brat Nisvet, koji su pronašli davno izgubljenog brata.

Sajid je danas sretan čovjek. Vezao se uz svoje sustanare, a s veseljem je aktivno sudjelovao i u kićenju božićnog drvca. Zna da se kroz koji dan slavi i Nova godina i tome se neizmjerno raduje.

“On je zaista super dečko. Obožava sve što je vezano uz rad i pomaganje. Ne voli crtanje i pisanje, više je za konkretniju pomoć. Sajid u kvartu ima i svog frizera kod kojeg s veseljem ide na šišanje, a najveće mu je zadovoljstvo osmijesi na licu njegovih sustanara i topla, gotovo obiteljska atmosfera u kojoj provodi dane. Zadovoljstvo i prihvaćanje pokazuje osmijehom, a s veseljem ispunjava radne zadaće”, istaknuli su iz Centra za rehabilitaciju.

24sata.hr

Doticni Ramo Besic je reko istinu. Barem ja uvijek zeljno ocekujem cetvrtak, bas iz ovog razloga. Da bi vidio ove lijepe slike iz naseg prekrasnog Kozarca, i da procitam koji haber. Moze to biti i sitnica, mozda slika ukalamljene vocke, da meni vec bude toplo oko srca. Hvala puno za ovaj trud, na slikama i haberu i samo dalje tako.

Četvrtak