Izdvajamo

Nevjerovatna priča Sajida Kešića (52), porijeklom iz Prijedora, koji je godinama vlastima u Hrvatskoj poznat kao Perica Matas, rastužila je prethodnih dana cijeli region.

Riječ je o jednom od korisnika zagrebačkog Centra za rehabilitaciju, koji je prije više od 36 godina nestao iz Prijedora, te koji čeka da ga sudske vlasti u Bosni i Hercegovini proglase živim, kako bi se mogao vratiti u svoju domovinu, prenosi 24sata.

“Otkako je došao u januaru, pa do danas, Sajid je jako napredovao. Potpuno se uklopio, prilagodio, odlazi sam po hranu, sam zna otići do kuhinje ako mu nešto treba, ide s nama do dućana, hodamo po četiri kilometra na dan i polako upoznaje kvart. Stekao je neke navike, a komunikacija mu je puno bolja. Čak i nas prepoznaje po imenima, kada vidi da ga ne razumijete silno se trudi to pojasniti i izgovor mu je jasniji”, kazao je Stjepan Tenšek, jedan od zaposlenika Centra za rehabilitaciju u Zagrebu.

 

Sajidova priča počinje u Prijedoru, gdje je s porodicom Kešić živio skladnim životom sve dok nije nestao 14. augusta 1980. godine. Budući da je volio lutati, tada je porodica mislila da je odšetao u jednu od svojih avantura, no nakon što se nije vratio kući zabrinutost je porasla. Od tada trajaće 36 godina priče čovjeka bez identiteta, koji je živio u psihijatrijskoj bolnici na Rabu. U januaru je njegova priča prvi put otkrivena, zbog čega je smješten u Centar za rehabilitaciju, a uskoro je otkrivena i njegova porodica, sestra Saida i brat Nisvet, koji su pronašli davno izgubljenog brata.

Sajid je danas sretan čovjek. Vezao se uz svoje sustanare, a s veseljem je aktivno sudjelovao i u kićenju božićnog drvca. Zna da se kroz koji dan slavi i Nova godina i tome se neizmjerno raduje.

“On je zaista super dečko. Obožava sve što je vezano uz rad i pomaganje. Ne voli crtanje i pisanje, više je za konkretniju pomoć. Sajid u kvartu ima i svog frizera kod kojeg s veseljem ide na šišanje, a najveće mu je zadovoljstvo osmijesi na licu njegovih sustanara i topla, gotovo obiteljska atmosfera u kojoj provodi dane. Zadovoljstvo i prihvaćanje pokazuje osmijehom, a s veseljem ispunjava radne zadaće”, istaknuli su iz Centra za rehabilitaciju.

24sata.hr


https://www.youtube.com/watch?v=-KwqvaJmA2c

Naznaka "Za Adnana Kenjara"
Fond solidarnosti -
Marsala Tita bb, 79202,
Kozarac, Prijedor, BiH
IBAN BA395620078058221026
Swift code: RAZBBA22

Stara Razglednica iz Kozarca 2.jpg

Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ