Izdvajamo

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) organizirala je manifestaciju pod nazivom "Izbor najznačajnijeg investitora u BiH" koju tradicionalno organizira već dugi niz godina. Ove godine je koncept djelimično izmijenjen tako da je lista nagrađenih kompanija obuhvatila 13 privrednih društava.
Najveći investitori u našu državu su Austrija, zatim Hrvatska, Srbija, Slovenija, Rusija, Holandija, Njemačka, Italija i u manjoj mjeri Velika Britanija i Turska.

"Kada je riječ o BiH, za investitore je najinteresantnije investirati u energetiku. Za to su posebno zainteresovani Nijemci i Kinezi za koje se nadamo da će od sljedeće godine početi ulagati u našu državu. Zatim je tu metalna i drvna industrija, poljoprivreda. Nastojimo u poljoprivredu uključiti i Italijane i nadamo se da ćemo uskoro vidjeti i neku od uspješnijih italijanskih investicija u našoj privredi", rekao je direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Gordan Milinić.

Prema navodima direktora FIPA-e, s obzirom na sve veći broj stranih investicija BiH, Agencija je odlučila nagraditi najuspješnije investitore u 2017. godini i na taj način im se zahvaliti na njihovom doprinosu ekonomskom razvoju BiH i zapošljavanju bh. građana. Samo današnji investitori su investirali više od 550 miliona maraka i zaposlili više od 3.000 radnika.

Među nagrađenima su investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su prošle godine otvorili zabavni park Sunnyland na Trebeviću. Ukupna vrijednost investicije bila je blizu 15 miliona maraka i otvoreno je 80 radnih mjesta. Sunnyland je već reinvestirao dio dobiti u izgradnju dodatnog sadržaja kao što su vanjske igraonice i klizališta, a planirano je i dodatno širenje.

"Ovo je tek prva faza od predviđene tri i podrazumijeva se proširenje ugostiteljskih sadržaja, također i hotelskih sadržaja s rekreacionim karakterima. Niko ne očekuje da se projekti odmah isplate, ovo je jedna dugoročna investicija s dugoročnim povratom, tako da smo do sada veoma zadovoljni radom i odzivom građana", rekao je jedan od investitora Emir Granov.

Austrija već duže vrijeme ulaže u BiH, a jedna od uspješnih austrijskih investicija je i kompanija Austronet iz Kozarca u Prijedoru. Bave se proizvodnjom mreža za poljoprivredni, građevinski i sportski program te za kućnu upotrebu. Ukupna investicija iznosi deset miliona maraka, a kompanija trenutno zapošljava 81 radnika.

"Samo ove godine uloženo je 348 hiljada maraka u opremu, a iduće godine nam je u planu zaposliti još deset novih radnika i izgradnja četvrte proizvodne hale. Velikom potražnjom na evropskom tržištu naših proizvoda moramo proširiti kapacitete. Smatram da se zaista isplati ulagati u BiH i ova nagrada je jedna od tih potvrda", naveo je Omer Žerić, predstavnik kompanije Austronet.

Osim ovih dviju kompanija,nagrađene su: Boxmark Leather d.o.o. Lukavac, Fabrika cementa Lukavac d.d. Lukavac, Lattonedil BIH d.o.o. Gradiška, Malak Group d.o.o. Sarajevo, Mann+Hummel BA Fabrika Filtera d.d. Tešanj, Nelt d.o.o. Istočno Sarajevo, Rama-Tex d.o.o. Prozor Rama, Standard a.d. Prnjavor, Steelmin BHd.o.o. Jajce, Tarčin International Development Company d.o.o. Sarajevo i Zeraa Agriculture Investment d.o.o. Sarajevo.

Prethodnih godina strani investitori su se sve manje odlučivali ulagati u Bosnu i Hercegovinu, a direktor FIPA-e navodi kako je razlog tome komplikovano političko uređenje države jer investitori traže povoljan poslovni ambijent i stabilnu političku situaciju. Dodaje da BiH kao državu ometa konstantno spominjanje secesije i rata te da investitori žele znati gdje ulažu svoja sredstva.

Ove godine situacija je znatno drugačija i u prvoj polovini ove godine strane investicije porasle su za više od 66,8 posto u odnosu na isti period prošle godine.

"Imamo posebno značajan događaj koji znatno utječe na povećanje investicija, a to je nedavno potpisivanje ugovora o investiranju u termoelektranu Kamengrad. To je velika investicija i vrijedi nešto više od milijardu maraka i obećava da ćemo u narednim godinama imati stalni porast investicija. Već imamo više od 50 posto investitora koji izražavaju želju da reinvestiraju i da se i dalje razvijaju u našoj zemlji", rekao je Milinić.

Na kraju je naveo da su kriteriji za nagrađivanje najuspješnijih investitora bili da investicije budu više od milion maraka, da je zaposleno najmanje 50 radnika te da su ulagali u strateški sektor ili promovisali turistički potencijal BiH.

Izvor:klix.ba

29. februara i 1. marta 1992. godine je održan referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, na koji je izašlo oko 64% građana RBiH s pravom glasa i njih 99% je glasalo ZA nezavisnu i suverenu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda.