Izdvajamo

Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP), mimo saglasnosti Savjeta ministara BiH, pozivajući se na diplomatski imunitet, izmjestila je DNK laboratoriju iz BiH u Holandiju i po svemu sudeći u narednih nekoliko mjeseci na identifikaciji posmrtnih ostataka neće se uraditi ništa.

Ispostava ICMP-a trebalo bi da ostane u Tuzli, odakle bi se biološki uzorci diplomatskom poštom slali u Hag, ali je Institut za nestala lica BiH obaviješten da će prekid rada DNK laboratorije trajati do marta.

U ICMP-u tvrde da njihovo preseljenje neće ugroziti pružanje pomoći BiH te da će svi krvni i koštani uzorci koji su već obrađeni ostati u BiH i da će svi novi uzorci koji budu podneseni na testiranje u globalnu laboratoriju u Hagu nakon obrade biti vraćeni u BiH.

Inače, suosnivač Instituta za nestala lica BiH je i Savjet ministara BiH, koji je početkom novembra ICMP pozvao da obustavi sve jednostrane aktivnosti u vezi s izmještanjem DNK laboratorije iz BiH u Hag.

Tada je iz Savjeta ministara BiH saopšteno da bi prenošenje DNK laboratorije iz BiH u Hag moglo izazvati potpuni zastoj u procesu identifikacije nestalih lica iz BiH u narednih pet mjeseci, a dugoročno će usporiti i znatno poskupjeti ovaj proces zbog slanja koštanih uzoraka u holandski grad.

“ICMP je nelegalno u BiH od samog početka. Po sporazumu, oni mogu napustiti BiH i, evo, sada smo svjedoci da se to dešava, ali postavlja se pitanje šta ćemo s neidentifikovanim posmrtnim ostacima. U BiH je oko 3.000 tijela koja čekaju identifikaciju, a od toga 600 srpskih”, rekao je Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS.

On kaže da će se unutar BiH morati postići dogovor o tome ko će dalje raditi na identifikaciji te da Institut za sudsku medicinu RS uz neka novčana sredstva može taj posao odraditi, ali da je problem u Tužilaštvu BiH, koje svojim naredbama može reći da identifikaciju mogu raditi i entitetski zavodi.

“ICMP je svoj posao završio i sve je bilo vezano za Hag. Oni su za njihove potrebe radili na istragama i najviše priči u vezi sa Srebrenicom. Sada kada je to završeno odlaze, što se moglo i očekivati”, kaže Mitrović, pitajući se sada šta će biti sa skupocjenom opremom koja je kroz donacije u ime BiH donirana ICMP-u.

Lejla Čengić, portparol Instituta za nestala lica BiH, rekla je da je Institut obaviješten o preseljenju DNK laboratorije, dodajući da su dosad identifikovali više od 15.000 posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata.

“Izmještanje DNK laboratorije ICMP-a neće zakočiti naš rad. Mi ćemo uzeti koštane uzorke iz posmrtnih ostataka koje pronađemo ili koje smo već pronašli i slaćemo ih u Tuzlu, ali samo jedan period neće biti DNK nalaza”, izjavila je Čengićeva.

Nezavisne

Molim dragog Allaha da u ove mubarek dane obaspe svojom milošću sve ljude na ovom dunjaluku. Amin...