Izdvajamo

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravio je danas u službenoj posjeti Prijedoru.

Ministar Ramić se ovom prilikom sastao sa gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem, a razgovarano je o postojećoj, kao i razvijanju novih formi saradnje s ciljem realizacije projekata koji su od koristi za povratnike.

 

“Jedan od naših strateških ciljeva jeste veća saradnja sa lokalnim vlastima. Tako se i u finansijskom smislu ostvaruje više novca za povratničku populaciju, a jednako važna je i simbolička dimenzija, jer ovim procesom stvaramo situaciju da lokalne vlasti priznaju povratnike kao svoje građane i povratničke zajednice kao legitimno dijelove lokalne zajednice”, kazao je ministar Ramić.

Ramić je, u pratnji predstavnika lokalne vlasti, u prijedorskom naselju Hambarine svečano otvorio put Hambarine – Rakovčani, čiju su izgradnju zajednički finansirali Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica sa 60% i Grad Prijedor sa 40% sredstava od ukupne vrijednosti.

 

“Od puta koji danas otvaramo direktnu korist ima oko 200 domaćinstava u Hambarinama, gdje imamo značajnu bošnjačku povratničku zajednicu. Također, ova dionica je dio glavnog puta prema Mataruškom brdu, pa će i tamošnja sela imati koristi, jer gravitiraju prema Hambarinama gdje su im škola i ambulanta. Naš cilj je da neprestano pohodimo gradove, sela i zaseoke, gdje su povratnici, te da ravnomjerno i pravedno ulažemo i dokažemo brigu države za sve povratničke sredine, ali i da jačamo percepciju institucija i javnosti o važnosti svakog pedlja ove zemlje”, kazao je Ramić.

Ministar Ramić je danas obišao i radove na rekonstrukciji sale u sklopu stadiona Berek, što je također projekat koji provodi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Sala na Bereku je izgrađena 1977. tokom formiranja FK Berek. Vremenom je postala od velikog značaja za stanovnike Raškovca i starog Grada u Prijedoru, jer je bila mjesto održavanja društvenih i kulturno-sportskih manifestacija. Dotrajala tokom godina, sala je bila ruinirana poplavama 2014., a nakon rekonstrukcije bit će ponovo u punoj funkciji i na raspolaganju udruženjima građana i sportsko-kulturnim kolektivima.


Sudbin Musić/mojprijedor.com


Agenda

Klikni na sliku: spisak donatora, asfaltiranje puta kroz Hadžiće

Ko je na web-stranici: 113 gostiju i nema prijavljenih članova

Kozarcani 095 (2007.).jpg

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...