Izdvajamo

Eksploatacija rude gvožđa u Rudniku Omarska završava 2025. godine i neophodna je hitna reakcija kako bi se uključivanjem preostalih rezervi rudarska djelatnost na tom području produžila do 2032. godine.

Na ovo je upozorio Ranko Cvijić, profesor Rudarskog fakulteta u Prijedoru, koji će na predstojećem sedmom rudarskom kongresu, koji se od 11. do 13. oktobra održava u Prijedoru, na tu temu održati i predavanje.

“Neophodan je hitan dogovor između subjekata Rudnika željezne rude Ljubija, Vlade Republike Srpske i grada Prijedora kako bi se pokrenula proizvodnja u Centralnim rudištima u 2018. godini i rudarska djelatnost produžila do 2032. godine”, rekao je Cvijić.

 

Za produženje vijeka ljubijskog rudnog rejona neophodno je aktivirati i eksploatisati ležišta u Ljubiji i Tomašici i u tom poslu glavnu ulogu ima Vlada Republike Srpske, odnosno Komisije za koncesije Republike Srpske, a prema procjenama u tri ležišta, odnosno Omarskoj, Ljubiji i Tomašici rezerve rude gvožđa kreću se oko 43 miliona tona.

“Na osnovu detaljnih geoloških analiza, uslova lokalizacije rudnih ležišta i zakonitosti njihovog razmišljanja, procjenjuje se velika potencijalnost ljubijskog rudnog rejona za pronalaženje novih resursa i rezervi. Izvedene metalogenetske i druge analize u okviru ljubijskog rudnog rejona nedvosmisleno ukazuju na značajne mogućnosti proširenja postojeće mineralnosirovinske baze”, navodi Cvijić u svom radu koji će predstaviti na rudarskom kongresu.

 

Kada je u pitanju kvalitet rude gvožđa u Rudnicima željezne rude Ljubija, on nije na vrhunskom svjetskom nivou, što ograničava mogućnost prerade po osnovu kvaliteta i zbog toga je neophodno uvođenje novih tehnologija i pripreme obogaćivanja. Ilustracije radi, u svijetu se uglavnom, i to u preko 90 odsto slučajeva, eksploatišu rude iz kojih se dobijaju vrlo kvalitetni koncentrati sa 62 do 68 odsto željeza, dok se u Omarskoj eksploatišu rude sa srednjim sadržajem gvožđa od oko 46 odsto.

I pored poprilično niskog kvaliteta, Rudnici Ljubija imaju velikog značaja za regiju Prijedor, ali i za cijelu Republiku Srpsku s obzirom na to da su trenutno među najvećim korisnicima “Željeznica Republike Srpske” i gotovo sav teretni saobraćaj na prugama u RS vezan je za taj rudnik.

“Analiza pokazuje da se na jednog zaposlenog u proizvodnji ruda gvožđa u reproizvodnim cjelinama, infrastrukturnim i drugim djelatnostima regije i šire ostvaruje zapošljavanje 15 do 20 radnika, te da svaki zaposleni obezbjeđuje egzistenciju za još tri do četiri člana uže porodice”, rekao je Cvijić, dodajući da je, između ostalog, i iz tog razloga neophodno da se produži vijek rudnika, jer trenutno u njemu radi preko 800 ljudi.

Nezavisne novine


Agenda

Klikni na sliku: spisak donatora, asfaltiranje puta kroz Hadžiće

Ko je na portalu: 57 gostiju i nema prijavljenih članova

kino_u_kozarcu.jpg

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.