Izdvajamo

Povodom obilježavanja 25. godišnjice stradanja nesrpskog stanovništva na području grada Prijedora, ceremonija obilježavanja počela je  sinoć, hodanjem od Spomen obilježja u Kozarcu, pa do logora Trnoplje. Ovaj marš pod nazivom Put svijetlosti je organizovala Fondacije ‘’Sedra’’.


Prije polaska na marš Put svijetlosti skupu se obratio Hasan Hadžić:

Dragi ucesnici Puta svjetlosti, dragi gosti, dragi Kozarcani,

Večeras se u okviru programa ‘’Noć u Trnopolju’’ po prvi put, u organizaciji gradjana Kozarca I Fondacije ‘’Sedra’’, organizuje ‘’Put svjetlosti.

Večeras ćemo se još jednom pokloniti kozaračkim žrtvama I žrtvama logora Trnopolje.

Šta je u stvari ‘’Put svjetlosti’’?

Put koji ćemo večeras preći je prije 25 godina bio sve osim puta svjetla.

Bio je to jedan od puteva kojim su Kozarcani odvođeni u logor Trnopolje gdje su bili ubijani, žene silovane, i protjerivani u druge djelove BiH.

Večeras ćemo osvjetliti taj Kozarački put pakla, večeras ćemo osvjetliti put ljudima koji su u svojim glavama još uvijek u logoru.

Večeras ćemo osvjetliti put u neku bolju, svjetliju budučnost ovoj našoj djeci da im se ne bi ponovila naša prošlost.

Večeras nismo ovde da mrzimo već da potsjećamo i opominjemo!

Zatim su najmlađi učesnici marša položili cvijeće u Spomen obilježju.Cvijeće su položili: Eda Mujagić i Din Homan-Avdagić.
Na putu do Trnopolja je bilo oko 150 učenika koji su hodali u jednom pravcu 6 km, a mnogi su se i vratili pješice.
U Trnopolju je također položeno cvijeće za nevino ubijene logoraše.

Nijaz-Caja Huremović


Sadrvan Sehidske Dzamije.jpg

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.