Izdvajamo

Oko 80 članova iz četiri kulturno umjetničkih društava iz BiH, učestvovalo je na smotri folklora u Kozarcu koji je pred par stotina gledalaca održan u subotu sinoć 08.07.2015. na igralištu Osnovne škole Kozarac. Pjesme, plesovi i tradicionalni običaji raznih krajeva oduševili su prisutne gledaoce koji su svaku tačku popratili gromoglasnim aplauzom.

U 19.30 sati održan i defile sudionika kroz Kozarac. Negdje oko 20 sati počeo je program sa igrama. Pred oduševljenom publikom izvođaći su pokazali sva svoja umijeća na sceni.

Voditeljica programa bila je Amila Memić.
U sklopu programa nastupilo je četiri KUD-a: KUD "KOZARA" Kozarac, KUD "Osman Džafić" iz Prijedora, BZK "Preporod" Vitez i BZK "Preporod" Jajce

Sa smotrom folklora počela je manifestacija "Dani Kozarca 2017."

Ovo veče folklora (Smotra folklora) u podkozarju, treba biti samo podsticaj da podržimo KUD-ove u održavanju tradicije.
Trebamo biti ponosni, jer mladi ljudi održavaju tradiciju ovih i drugih prostora kroz plesove, nošnje i drugo.
Posebno hvala gostima iz drugih gradova koji su došli uveličati ovu smotru, šestu smotru folklora u Kozarcu. Nadamo se daljoj suradnji, kao i održavanju još puno smotri, uz naravno bolje vremenske prilike.
Na kraju da spomenemo i spozora ove manifestacije, a to je: "BH TELEKOM"

Najstariji učesnik smotre folklora u Kozarcu bio je Braco Ališić 78 godina i član KUD-a "Osman Džafić". Takođe jedan od najaktivnijih u društvu.

Nijaz-Caja Huremović

 

Ponekad mi se cini da kad mi duša zaplace, zaplace i moja Caršija.

Cini mi se da zaplace tiho i tužna dok ljepotu pruža onim što ljepotu samo uništiti znaju. Cini mi se da cujem uzdah ptice kad na kesten sleti kraj ruševina Asker džamije u Starom gradu koje tamo više nema

Uzdahnete li i Vi ponekad ????....