Izdvajamo

Učenici srednje poljoprivredne škole iz Prijedora, sa svojim profesorima, jučer su posjetili farmu braće Paratušić u Trnopolju.
Već nakon upoznavanja i srdačne dobrodošlice od strane domaćina učenici su u startu željeli da čuju nešto više o farmi braće Paratušić.



Mišo Matijaš je ukratko predstavio farmu:
Farma Paratušić je nastala kao porodično gazdinstvo 2003. godine i od dvije krave došli su do 94 muzna grla, plus podmladak junice kojih ima još oko 60 grla. Zadnjih 10 godina nije se puno ulagalo u mehanizaciju, nego u proizvodnju, a to je jedan od pravih puteva za razvoj. Ova farma je na vezu za razliku od drugih farmi koje imaju robotsku mužu i izmuzište, ovdje je linijski sistem muže.

Pasminski sastav na farmi Paratušić je 80% holštajn frizijsko govedo, ostalo simentalac i još par drugih.
Braća Paratušić obrađuje oko 1000 duluma zemlje (100 hektara) na kojoj proizvode kukuruznu silažu, travnu silažu i jedan manji dio žitarica.
Od kako su preselili krave u novu štalu prosječa proizvodnja, sad ovih dana, je 25,8 litara mlijeka po grlu, a vjeruju da će se ova cifra još popravljati jer trenutno je oko 30 muznih krava u zasušenju i u pripremi za telenje. Trenutna dnevna proizvodnja mlijeka je oko 1800 litara.
Porodična farma Paratučić, čiji vlasnici su dva brata Saud i Suad, dvije supruge i šestero djece i oni su svi zaposlenici ove farme, a u sezoni imaju još par radnika.

Jovanka Dražić profesorica i kako mi učenici rekoše, najbolja profesorica je kazala za Kozarac.eu:
"Ovdje su učenici drugog razreda poljoprivredni tehničari i agro turistički. Agro turistički tehničari su prva gene racija ovog smjera u cijeloj BiH. Cilj tog zanimanja je jačanje sela ruralni razvoj, kako da ostanu mladi ljudi na selu. Učimo ih šta da rade šta da proizvode, šta da nude, kako da nude turistima i zajednici da bi mogli živjeti na selu".



"Ovdje smo u okviru realizacije praktične nastave.
Mi u nastavnom programu imamo u obavezi da posjetimo u okolini značajne privredne subjekte, a za nas su značajni privredni subjekti i farme, vočnjaci, plastenici i mi redovno odlazimo u posjetu. Ovo je prvi put da smo na ovoj farmi, a inače smo bili na više mjesta, farmi voćnjaka i slično.
Cilj je da se učenici upoznaju na licu mjesta sa proizvodnjom načinom proizvodnje, rasnim sastavom, mliječnost, načinom ishrane.
Drugi cilj nam je da se sami učenici podstaknu na razmišljanje kako od ničeg postići nešto na selu. Kako su braća Paratušić sa svojim suprugama od dvije krave dobili jednu ozbiljnu proizvodnju od koje žive ove porodice".

Nijaz -Caja Huremović

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.