Izdvajamo

Dugotrajne opstrukcije proširenja farmerskog posla u slučaju preseljenja iz RS-a u USK kompanije Arifagić invest, konkretno na zemljišnim prostorima Bosanskog Petrovca i Bosanske Krupe, isprovocirale su i federalnog premijera Fadila Novalića, koji se založio da problem bude prevaziđen.

Nadležni organi, inspekcije i resorna ministarstva, federalna, kantonalna i općinska pravobranilaštva, kao i Općinsko vijeće u Bosanskom Petrovcu dobili su jasne instrukcije za konačnu primjenu zakonskih propisa uz ohrabrenje investitorima.


 
Sporazum
 
Konkretno, Jusuf Arifagić već drugu godinu ne može da uđe u posjed zemlje koju je zakupio od Općine Bosanski Petrovac, zbog pravne zavrzlame sa kantonalnom komisijom za koncesije. Zbog svega je bio izgubio volju za investiranjem, pa je, kada je ostao i drugu godinu bez prehrane za krave na farmama, čak zaprijetio i da će odseliti.
 
Nakon sastanka sa premijerom Novalićem, pored činjenice da je na najvišem nivou donesena odluka da se problem na terenu mora hitno prevazići, Arifagiću će biti i ublažena šteta tako što će Federacija obezbijediti prehranu za Arifagićeve krave.
 
- Dobio sam obećanja premijera. Ja sam tražio da to budu rokovi i dao sam mu svoj prijedlog. Pošto je za ovu godinu već prekasno da se posije silaža, prehrana za krave, vidjećemo hoće li premijer u narednim danima naći način da se šteta prevaziđe, kazao nam je Arifagić.
 
Realno, krave ne mogu da žive od zraka, te je delegirano Ministarstvu poljoprivrede da se uz saglasnost Vlade Federacije obezbijedi hrana za krave u Petrovcu i jedan dio u Bosanskoj Krupi.


 
- To bi im dalo dovoljno vremena da na terenu riješe problematiku sa zemljom, a to nije samo moj problem nego problem mnogih farmera u Krajini i generalno u cijeloj BiH. Ako Ministarstvo i Vlada nađu za shodno da obezbijede sredstva putem donacija i bilo čega da se kupe silaže, neko će to proizvesti ko je zasijao i ja bih mogao zadržati krave. Naravno, morao bih imati garanciju Vlade da će to biti obezbijeđeno, a da ću za narednu godinu biti u stanju to proizvesti sam, u čemu sam dosad bio spriječen, podsjetio je Arifagić.
 
O kolikom bi se iznosu radilo, stručnjaci će već izračunati, ali Jusuf pretpostavlja da bi za oko 700 grla trebalo 40 kilograma silaže dnevno puta cijena po kilogramu, kao i sijena pet kilograma dnevno i dio žitarica zbog koncentrata.
 
- Greške i propuste u radu državnih organa ne bi trebalo da plaćaju investitori, naveo je i visoki predstavnik Valentin Inzko, između ostalog, u pismu upućenom federalnom i kantonalnom Ministarstvu poljoprivrede te vijećnicima Bosanskog Petrovca.


 
Snažna poruka visokog predstavnika nije iznenadila Jusufa Arifagića.
 
- Normalno je da se visoki predstavnik oglasi onako oštrim tonom. Njegov kabinet je surađivao sa mojim partnerima iz Norveške u organizaciji međunarodne konferencije ovdje, lično mi je i visoki predstavnik došao u posjetu na farmu u Prijedoru. On je zabrinut za privredu BiH i u kontaktu je sa norveškom ambasadom o tom pitanju, jer ovo je nešto što se ne bi smjelo dešavati investitorima u BiH, ispričao nam je Arifagić.
 
A federalni ministar Šemsudin Dedić poslao je i zahtjev za hitno postupanje, koji je ovih dana stigao na adrese svim inspekcijama, kantonalnim ministarstvima i pravobranilaštvima od Federacije sve do općina.
 
- Posebno tražim da se primjereno kazne oni koji protupravno koriste državno zemljište i ubiru naknadu i zakupninu, te se ponašaju kao vlasnici državnog poljoprivrednog zemljišta, navodi Dedić u zahtjevu.
Dalje nalaže da se poljoprivredno zemljište dodjeljuje najboljim ponuđačima, što treba da rade općine uz saglasnost kantonalnog ministarstva.


 
Protupravni ugovori
 
Ministar u tekstu oslikava i situaciju sa zadrugom Fahd Harisa Mešanovića, koji spori Arifagiću ulazak u posjed zemlje.
 
- Iako neki direktori društveno-pravnih osoba tvrde da je to zemljište njihovo vlasništvo, ono to nije, jer po Zakonu o privatizaciji preduzeća “samo pravo raspolaganja na izgrađenom građevinskom zemljištu, upisanom u korist preduzeća koja ulaze u proces privatizacije, prelazi u pravo vlasništva, a ne i poljoprivredno zemljište koje je javno dobro i nije predmet privatizacije”, zaključio je ministar Dedić.
 
Dakle, državno poljoprivredno zemljište se ne smije prodavati ni privatizirati, može se samo izdavati pod zakup u svrhu da se koristi za poljoprivrednu proizvodnju.
 
Nadležna pravobranilaštva, pa tako i ona dva u Vladi USK-a i Općini Bosanski Petrovac, moraće postupiti tako što će poništavati protupravne ugovore za zemljišta onima koji se, prema riječima ministra Dedića, smiju pravnoj državi zbog njene neučinkovitosti, a ubiru sredstva bespravno izdajući državno poljoprivredno zemljište trećim licima, kao da su oni njegovi vlasnici.

abc.ba/ foto: Nijaz-Caja Huremović


Agenda

18. juli: Tradicionalni fudbalski turnir "Asim Mahmuljin" stadion FK Bratstvo
19. juli: Izložba slika "Ni krivi ni dužni", aula OŠ Kozarac
20. juli: Kolektivna, Šehidska dženaza 09.00 sati stadiona FK Berek, 11.00  klanjanje dženaze i ukop na
lokalnim mezarjima: Bišćani,Rizvanovići, Rakovčani, Zecovi, Kamičani i Bosanski Novi. 
 
22. juli: Memorijalni pohod na Kozari, Planinarski dom Debeli brijeg
24. juli: Posjeta bivšem logoru Keraterm
25. juli: Prvi poslovni skup Kozaracke dijaspore
27. i 28. juli: Fudbalski turnir Kamičani, igralište u Kamičanima
28. juli: "Groznica subotnje večeri" restoran Stara bašta
29. i 30. juli: Memorijalni turnir u Kozaruši, stadion FK Mrakovica
29. i 30. juli: Motorijada, stara pilana
31.07. august: Obilježavanje godišnjice izgradnje i svečanog otvaranja Spomen obilježja u Krkićima
03. i 04. august: Tradicionalni turnir u basketu "Amir Ključanin" školsko igralište
06. august: Posjeta bivšem logoru "Omarska"

Klikni na sliku: spisak donatora, asfaltiranje puta kroz Hadžiće

Ko je na portalu: 340 gostiju i nema prijavljenih članova

Dani Zime 2014..jpg

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.