Izdvajamo

Kozarac kod Prijedora, naselje je sa najvećim brojem povratnika Bošnjaka u Republici Srpskoj.

Kapitalom iz dijaspore, u Prijedoru i Kozarcu otvoreno je više od deset preduzeća, koja zapošljavaju stotine radnika.U Kozarcu, najvećem prijedorskom povratničkom naselju, tokom protekle dvije decenije obnovljeno je šest hiljada kuća. Ovdje danas živi oko četiri hiljade stanovnika. Suživot u Kozarcu, primjer je za druge krajeve BiH.

U prijedorskoj Gradskoj upravi najponosniji su na povoljnu političku, bezbjedonosnu i međunacionalnu klimu. Dijaspora je obezbidjela brojne investicije. Zahvaljujući ulagačima otvoreno je desetak preduzeća i nekoliko stotina radnih mjesta.– Naš grad Prijedor mi nastojimo svi oživjeti. Ljubav dijaspore prema rodnoj grudi, prema Prijedoru je ta koja je donijela puno para, puno investicija i na osnovu toga nekoliko stotina familija živi – kaže Zlatko Škerić, član Savjeta MZ Kozarac.

– Izgrađeno je povjerenje među političkim strankama i građanima Prijedora. I ono što je vrlo važno naglasiti jeste da je Prijedor postao miran grad, u kojem ima prostora za razvoj i svi iskazuju interes da se dalje razvijamo – kaže gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.Školu u Kozarcu pohađa oko 400 đaka, a ove godine biće upisano i tridesetak prvačića. Kozarac posebno oživi tokom ljeta, jer se okupi brojna dijaspora.

RTRS/ foto Nijaz-Caja Huremović


Agenda

21.08.2017. posjeta Koričanskim stijenama

Klikni na sliku: spisak donatora, asfaltiranje puta kroz Hadžiće

Ko je na portalu: 68 gostiju i nema prijavljenih članova

gljive.jpg

Hoce li ikad oprostiti,

Beco i Sadeta Medunjanin, ko smije oprostiti u ime njihovog Harisa, Ko ce oprostiti umjesto nastavnica: Velide i Asime Mahmuljin, hoce li im ikad oprostiti moj jaran Kockar ili moj Braco, ko ce im oprostiti u ime Damira Blaževica -Kroke, Hasana Mujicica Didinog, Brace i Mirse Bejdinih sinova, Zile i Ilkana iz Kozaruše, Muamera Kulenovica, Zoke i Ante Murgica, Mensurke Poljak i Majde Zulic, Ko ce oprostiti u ime Salke Sinanagica-Žutog ili u ime Ermina i Hirzada Bešica il’ Ademovic Emira, Hoce li iko smjeti oprostiti u ime Ekrema, Nedada i Velida, sinova Muhameda ef. Bešica, ili u ime trojice sinova majke Mejre ili trojice sinova majke Redžepe Oruc, ili trojice sinova Subhe Alic, njenog Zice, Zilhe i Bahrije ili Mehinih Ene i Ekrema, ko može oprostiti u ime šestorice Forica ili kompletne porodice Taiba Forica, ko u ime Eniza Blaževica koji je živ zapaljen u Kozarcu. Ko ce oprostiti u ime svih onih nevino pobijenih cijih se imena ne mogu sjetiti u ovom trenu?