Izdvajamo

Kozarac kod Prijedora, naselje je sa najvećim brojem povratnika Bošnjaka u Republici Srpskoj.

Kapitalom iz dijaspore, u Prijedoru i Kozarcu otvoreno je više od deset preduzeća, koja zapošljavaju stotine radnika.U Kozarcu, najvećem prijedorskom povratničkom naselju, tokom protekle dvije decenije obnovljeno je šest hiljada kuća. Ovdje danas živi oko četiri hiljade stanovnika. Suživot u Kozarcu, primjer je za druge krajeve BiH.

U prijedorskoj Gradskoj upravi najponosniji su na povoljnu političku, bezbjedonosnu i međunacionalnu klimu. Dijaspora je obezbidjela brojne investicije. Zahvaljujući ulagačima otvoreno je desetak preduzeća i nekoliko stotina radnih mjesta.– Naš grad Prijedor mi nastojimo svi oživjeti. Ljubav dijaspore prema rodnoj grudi, prema Prijedoru je ta koja je donijela puno para, puno investicija i na osnovu toga nekoliko stotina familija živi – kaže Zlatko Škerić, član Savjeta MZ Kozarac.

– Izgrađeno je povjerenje među političkim strankama i građanima Prijedora. I ono što je vrlo važno naglasiti jeste da je Prijedor postao miran grad, u kojem ima prostora za razvoj i svi iskazuju interes da se dalje razvijamo – kaže gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.Školu u Kozarcu pohađa oko 400 đaka, a ove godine biće upisano i tridesetak prvačića. Kozarac posebno oživi tokom ljeta, jer se okupi brojna dijaspora.

RTRS/ foto Nijaz-Caja Huremović


https://www.youtube.com/watch?v=-KwqvaJmA2c

Naznaka "Za Adnana Kenjara"
Fond solidarnosti -
Marsala Tita bb, 79202,
Kozarac, Prijedor, BiH
IBAN BA395620078058221026
Swift code: RAZBBA22

jagorcevina.jpg

Ćutanje je teže od laži, jer čak i najveća laž podrazumijeva ma i najmanju mjeru istine, a ćutanje čak i nju ignoriše.

Borislav Pekić