Izdvajamo

Kozarac kod Prijedora, naselje je sa najvećim brojem povratnika Bošnjaka u Republici Srpskoj.

Kapitalom iz dijaspore, u Prijedoru i Kozarcu otvoreno je više od deset preduzeća, koja zapošljavaju stotine radnika.U Kozarcu, najvećem prijedorskom povratničkom naselju, tokom protekle dvije decenije obnovljeno je šest hiljada kuća. Ovdje danas živi oko četiri hiljade stanovnika. Suživot u Kozarcu, primjer je za druge krajeve BiH.

U prijedorskoj Gradskoj upravi najponosniji su na povoljnu političku, bezbjedonosnu i međunacionalnu klimu. Dijaspora je obezbidjela brojne investicije. Zahvaljujući ulagačima otvoreno je desetak preduzeća i nekoliko stotina radnih mjesta.– Naš grad Prijedor mi nastojimo svi oživjeti. Ljubav dijaspore prema rodnoj grudi, prema Prijedoru je ta koja je donijela puno para, puno investicija i na osnovu toga nekoliko stotina familija živi – kaže Zlatko Škerić, član Savjeta MZ Kozarac.

– Izgrađeno je povjerenje među političkim strankama i građanima Prijedora. I ono što je vrlo važno naglasiti jeste da je Prijedor postao miran grad, u kojem ima prostora za razvoj i svi iskazuju interes da se dalje razvijamo – kaže gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.Školu u Kozarcu pohađa oko 400 đaka, a ove godine biće upisano i tridesetak prvačića. Kozarac posebno oživi tokom ljeta, jer se okupi brojna dijaspora.

RTRS/ foto Nijaz-Caja Huremović


kozaracke baste 2.jpg

"Ako pravdu ne nađeš na ovozemaljskoj sudnici, svoju parnicu usmjeri ka ahiretskoj sudnici, gdje će svjedoci biti meleki, gdje su sve tužbe brižno čuvane i gdje je sudija Najpravedniji i Najmudriji od svih!"

Aid el-Karni