Izdvajamo

Složna i vrijedna braća Suad (37) i Saud (36) Paratušić iz Trnopolja kod Prijedora ovih dana u savremeni objekt, kojeg se ne bi postidio ni bolji farmer iz EU, uselili su 94 muzne krave. Objekt ima sve, od uređenih i čistih boksova do obaveznog muzičkog podstreka, u slučaju njihovih krava modernijih narodnjaka, za više mlijeka ekstra kvaliteta.

Poslovna filozofija

Novi objekt, s lijepo uređenim kancelarijskim prostorom, braću je koštao više od pola miliona KM. Uložili su svoja i kreditna sredstva i tako, dijelom, stavili tačku na san koji je počeo prije 14 godina. Tada su iz Sanskog Mosta, nakon dugo lutanja, konačno stigli na svoje kućište. Od „kapitala" imali su samo šest ovaca i ogromnu želju.



- Sve je moguće kad imaš viziju. Deset godina ustajali smo svaki dan u tri ujutro i vjerovali da ćemo uspjeti. Pokazalo se da se rad ipak isplati - kaže mlađi Saud.

U poslovnoj filozofiji osnova je bilo prilagođavanje tržištu. Ovce su prvo zamijenili bikovima, a potom muznim kravama. I počeli se baviti proizvodnjom mlijeka.

- Sjećam se, bilo je 17 litara mlijeka dnevno, a danas dubičkoj mljekari svaki dan isporučimo 1.800 litara. Njima smo vjerni od prvog dana. Nabavili smo i sve potrebne mašine i kupili 70 dunuma zemlje kako bismo obezbijedili hranu za krave - dodaje Suad.



Novi objekt

Braća su u međuvremenu stekla po troje djece koja će ih, vjerovatno, naslijediti u poslu. Iz male kuće u kojoj još stanuju uskoro će se preseliti u dvije nove. A na farmu Paratušića iz Francuske uskoro stižu još 33 krave.

- Iduće godine planiramo graditi još jedan objekt, te kupiti još nekih 300-400 dunuma zemlje - kaže Saud.

Neisplaćeno 120.000 KM poticaja

Neisplaćenih poticaji od resornog ministarstva Vlade RS imaju oko 70.000 KM za mlijeko i oko 50.000 na ime izgrađenih objekata. Ipak, visoku ratu kredita banci vraćaju uredno.
 

Autor:Avaz,  foto Nijaz-Caja Huremović

 

 

"A onda, kad im to nije uspjelo počeli su pričati sve glasnije i glasnije da Bosne nema. Pa koga ste onda pokušali osvojiti??" Josip Pejaković