Izdvajamo

Mlada umjetnica Anita Zečić oduševljena je nakon što je danas u Sarajevu predstavila svoju instalaciju “Prijedor '92“, kojom želi obilježiti 25. godišnjicu stradanja civilnog stanovništva u Prijedoru, ali i cijeloj BiH. Ona je u razgovoru za Avaz.ba kazala da je bila malo nervozna i da očekuje da će do naredne instalacije popraviti uočene nedostatke.  - Ovo je samo mali dio osjećanja koja su zatvorenici logora doživljavali. Cilj je bio da se mogu nazirati siluete, a efekat toga je da vidimo iznutra da se nešto dešava vani, ali da ne znamo jasno kako nas okolina doživljava i da smo zapravo zatočeni. Ovo je generalna proba za koju mogu kazati da sam zadovoljna - kazala je Zečić za naš portal, dok su posjetitelji kazali da njena instalacija zaslužuje čistu "desetku". Instalacija “Prijedor '92“  zrakom formirana, polukružna postavka visoka je tri metra i ima radijus od tri metra. U njenu unutrašnjost se može pristupiti kroz dva oprečno postavljena ulaza.


- Svrha ove postavke je simulacija situacije koja nastaje kada se ljudi nalaze u zatvorenom prostoru i panika koja tada nastaje, osjećaja nemoći za bjekstvo, osjećaja kako je to biti uhvaćen i zatvoren - dodala je Zečić.

Ovaj rad treba kao postavka da putuje Evropom.

- Nakon Sarajeva slijede Beč, Bruxelles, Stockholm, Geteborg, Munchen, Zagreb, Beograd, Prijedor i Den Haag, gdje će bit postavljen pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju - dodala je Zečić.

Ona kaže da je ideja nastala od toga da je u Prijedoru zabranjena riječ genocid, da je zabranjeno postavljanje spomenika za 102 ubijene djece u Prijedoru, mjesta stradanja civilnog stanovništva nisu obilježena.

- Iz tog razloga sam napravila spomenik kojim ćemo obilježiti ta mjesta stradanja naših najmilijih, makar na par sati. Svaka žrtva je bitna, svih 3.176 žrtava, nebitna je nacionalnost, bitno je da se obilježi. Ne smijemo negirati to što se desilo, jer je činjenica da se u Prijedoru desio genocid i moramo to prikazati ovim putujućim spomenikom koji će putovati, ne samo kroz BiH, nego i kroz Evropu i cijeli svijet - kazala je Zečić, koja je naglasila da u projektu nije bitna ona, nego žrtve, a samo iz njene porodice ih je 30 na popisu stradalih.


Autor: A. SOKOLOVIĆ /Avaz.ba


Agenda

Klikni na sliku: spisak donatora, asfaltiranje puta kroz Hadžiće

Ko je na web-stranici: 145 gostiju i nema prijavljenih članova

spomen ploca logora keraterm.jpg

Hoce li ikad oprostiti,

Beco i Sadeta Medunjanin, ko smije oprostiti u ime njihovog Harisa, Ko ce oprostiti umjesto nastavnica: Velide i Asime Mahmuljin, hoce li im ikad oprostiti moj jaran Kockar ili moj Braco, ko ce im oprostiti u ime Damira Blaževica -Kroke, Hasana Mujicica Didinog, Brace i Mirse Bejdinih sinova, Zile i Ilkana iz Kozaruše, Muamera Kulenovica, Zoke i Ante Murgica, Mensurke Poljak i Majde Zulic, Ko ce oprostiti u ime Salke Sinanagica-Žutog ili u ime Ermina i Hirzada Bešica il’ Ademovic Emira, Hoce li iko smjeti oprostiti u ime Ekrema, Nedada i Velida, sinova Muhameda ef. Bešica, ili u ime trojice sinova majke Mejre ili trojice sinova majke Redžepe Oruc, ili trojice sinova Subhe Alic, njenog Zice, Zilhe i Bahrije ili Mehinih Ene i Ekrema, ko može oprostiti u ime šestorice Forica ili kompletne porodice Taiba Forica, ko u ime Eniza Blaževica koji je živ zapaljen u Kozarcu. Ko ce oprostiti u ime svih onih nevino pobijenih cijih se imena ne mogu sjetiti u ovom trenu?