Izdvajamo

Preko 130 dunuma zemljišta na području Općine Sanski Most kultivisano je proteklih nekoliko mjeseci novim zasadima maline, a investitor ovog projekta je preduzeće „Etqan“, koje se bavi proizvodnjom jagodičastog i drugog voća.

Prema riječima suvlasnika ovog preduzeća Anela Varmaza, riječ je o jednoj od najvećih investicija na području Unsko-sanskog kantona, kada je riječ o ovoj vrsti proizvodnje.

On je istakao kako ovo preduzeće od ranije posjeduje preko 80 dunuma zemljišta pod malinama, a zahvaljujući novim zasadima postaće jedan od lidera u proizvodnji ove jagodičaste kulture na području Unsko-sanskog kantona, pa i šire.

Osem novih zasada maline Varmaz je istakao kako trenutno podižu plantaže dunja i trešnji. Istovremeno, preduzeće „Etkan“ investiralo je značajna sredstva u proširenje hladnjače, čiji će kapacitet u budućnosti iznositi 400 tona voća, što će im omogućiti otkup značajnijih količina maline, jagoda i drugog voća.

Varmaz kaže kako trenutno posluju sa oko 400 kooperanata s područja općina Sanski Most, Ključ, Ribnik i Novi Grad, te u budućnosti planiraju širenje mreže kooperanata.

Ističe kako proizvodnja maline nije dovedena u pitanje, iako kaže kako će otkupna cijena ove kulture tokom ove godine biti značajno umanjena.

Preduzeće „Etkan“, čiji su vlasnici Emsud Kadirić i Anel Varmaz, započelo je proizvodnju maline prije devet godina na devet dunuma, dok danas pod ovom kulturom posjeduju preko 200 dunuma zemljišta.

Zapošljavaju pet stalnih radnika dok je broj sezonskih radnika mnogo veći.

IZVOR  RTV Sana


Agenda

21.08.2017. posjeta Koričanskim stijenama

Klikni na sliku: spisak donatora, asfaltiranje puta kroz Hadžiće

Ko je na portalu: 317 gostiju i nema prijavljenih članova

paucina poslje kise.jpg

...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."