Izdvajamo

Udruženje Prijedorčanki „Izvor“ danas je u Prijedoru organizovalo okrugli sto na temu "Efikasnost rada grupa samopomoći sa ljudima koji su preživjeli ratne traume". Na okruglom stolu, koji je održan u prostorijama Hotela Prijedor, učestvovali su predstavnici mnogih domaćih i međunarodnih organizacija koje se bave takvom vrstom podrške ili su na bilo koji način uključeni u rad sa žrtvama koje su preživjele ratne traume.

"Ovo je prilika da prezentujemo naš rad kroz jedan izvještaj koji smo uradili zadnjih nekoliko mjeseci a radi se o istraživanju koje smo proveli sa različitim osobama koje su bile dio grupa samopomoći ili individualnih terapija koje provodimo sa osobama koje imaju takve potrebe", istakla je Seida Karabašić iz Udruženja "Izvor" te dodala kako je cilj Okruglog stola da se sa stručnjacima za mentalno zdravlje podijele iskustva koja su stečena kroz rad Udruženja, da se razgovara o prednostima grupa podrške, i u skladu s tim zajedno daju preporuke za dalji rad.

Ambasada Švicarske već duži niz godina pruža podršku Udruženju Prijedorčanki "Izvor" iz Prijedora u njihovim projektima psihosocijalne i logističke podrške svjedocima u procesima ratnih zločina.
"Ovo se radi u okviru jednog šireg programa podrške suočavanja s prošlošću Bosne i Hercegovine jer smatramo da utvrđivanje istine, kao i podrška i pomoć svjedocima koji doprinose utvrđivanju istine znači mnogo za proces pomirenja" kaže Haris Lokvančić, službenik Ambasade Švicarske u BiH.


Udruženje Prijedorčanki „Izvor“ od vremena svog osnivanja, u prvim postratnim godinama, pa sve do danas realizovalo je nekoliko projekata koji su bili usmjereni na pružanje tehničke i psihološke pomoći osobama koje su preživjele ratna dešavanja.
Radi se o osobama koje u sebi nose neizbrisiva iskustva iz prethodnog rata, koje su u ratu ostali bez svojih najmilijih, bili svjedoci ratnih zločina, prošli torturu logora, ili su bili direktni učesnici ratnih dešavanja a pomenuto udruženje nastoji pomoći pojedincima da lakše prebrode stresne situacije i traumu, te da savladaju tehnike kako da te situacije prevaziđu.

Tekst i foto: Emina Hodzic


Agenda

18. juli: Tradicionalni fudbalski turnir "Asim Mahmuljin" stadion FK Bratstvo
19. juli: Izložba slika "Ni krivi ni dužni", aula OŠ Kozarac
20. juli: Kolektivna, Šehidska dženaza 09.00 sati stadiona FK Berek, 11.00  klanjanje dženaze i ukop na
lokalnim mezarjima: Bišćani,Rizvanovići, Rakovčani, Zecovi, Kamičani i Bosanski Novi. 
 
22. juli: Memorijalni pohod na Kozari, Planinarski dom Debeli brijeg
24. juli: Posjeta bivšem logoru Keraterm
25. juli: Prvi poslovni skup Kozaracke dijaspore
27. i 28. juli: Fudbalski turnir Kamičani, igralište u Kamičanima
28. juli: "Groznica subotnje večeri" restoran Stara bašta
29. i 30. juli: Memorijalni turnir u Kozaruši, stadion FK Mrakovica
29. i 30. juli: Motorijada, stara pilana
31.07. august: Obilježavanje godišnjice izgradnje i svečanog otvaranja Spomen obilježja u Krkićima
03. i 04. august: Tradicionalni turnir u basketu "Amir Ključanin" školsko igralište
06. august: Posjeta bivšem logoru "Omarska"

Klikni na sliku: spisak donatora, asfaltiranje puta kroz Hadžiće

Ko je na portalu: 377 gostiju i nema prijavljenih članova

18.11.2014. sljiva koja je po drugi put u godini rodila.jpg

"U ovoj novoj godini želim da moji pravi prijatelji ostanu kakvi jesu, te da ih steknem još puno više, to je nešto što teško nađeš a lako možeš da izgubiš. Prijatelji u kojima možemo potražiti najveću podršku. Znamo da će ostati uz nas nevažno kamo nas vodio naš lični put. Naravno i njima želim sve najbolje kao i sebi u ovoj novoj godini." Šerif Jaskić - Hifo