Izdvajamo

Na Debelom Brijegu, Kozarc, danas (25.03. 2017) je održana sedma  manifestacija koja nosi naziv „Crimužijada“, a koja je i ove godine privukla pažnju velikog broja posjetilaca. Organizator ove tradicionalne manifestacije je Planinarsko društvo „Mrakovica“ iz Kozarca. Crimuža je naš krajiški naziv za divlji bijeli luk, koji se u nekim dijelovima BiH zove Srijemuš. Specijalitete sa ovom ljekovitom biljkom probali su, skoro pa svi prisutni.



Ova biljka je izuzetno ljekovita: Medvjeđi luk povećava apetit, povećava izlučivanje probavnih žlijezda, jača motorne funkcije crijeva. Osim toga, biljka ima baktericidno, fungicidno i antiskorbutično djelovanje.
Od davnina, medvjeđi luk je bio poznat kao antisklerotično sredstvo. Sprečava nakupljanje kolesterola u krvi, stimulira rad srca, snižava krvni tlak i pomaže kod normalizacije metabolizma.



Ovo je već je postala tradicija da se u ovo doba godine bere i priprema sa jajima crimuža. Pored toga je bio i kazan sa grahom za sve posjetioce na ovoj manifestaciji. Došli su i gosti iz Cazina, Bihaća,  Sarajeva, Tuzle, Kladanj, Sanskog Mosta, Zenice, Bugojno,  iz Srbije 6 društava, i još drugih gradova iz BiH. Bio je i sportski program, ženski nogomet, a sve je začinila muzika i atraktivna pjevačica.



Današnju crimužijadu su pravile žene članice PD"Mrakovica"
Za dobru crimužijadu one su morale razbiti  peko 500 jaja, 10 litara ulja, i par velikih vreća crimuže.
Da ne zafali one su pripremile veliki kazan graha za sve današnje posjetioce.



"Ovo je već jedna tradicija"Crimužijada", a svako društvo ili narod koji nema svoju tradiciju koji nema obićaje gubi svoj smisao. Ovo društvo je, PD Mrakovica, krenulo prije 7 godina jednim činom crimužijade, jer je Kozara puna tog biljnog svijeta, a on je izuzetno blagodatan, kvalitetan, koristan, pa i preporuka i poruka sa ovog skupa je: Ova prva proljetna biljka, koristite je što više. Ona je čistać organizma" Kazao je, za Kozarac.eu, Hamdija Kahrimanović.

 Hilmija Karić iz sela Srca vesela, 88 godina, pjesnik pomalo, a pomalo književnik. Najstariji planinar došao iz Zenice. U Kozarcu mu se sviđa, priroda idealna. Malo šetao više Debelog brijega, da se nadiše zdravog vazduha.



 Anto Šakić zvani Štaka, fenomen iz Zenice. Planinar sa jednom nogom i dvije štake. Zapazio sam ga dok je igrao fudbal na igralištu. "Sve vrhove bivše Jugoslavije i Evrope sam bio. Mont Blanc 4810 metara nadmorske visine. Trčao Titov maraton 1978.g, sa zdravim ljudima, 100 kilometara i prešao ga kad je kiša padala 24 sata, gdje sam gazio vodu do pasa. Maroton završio sa još 40 zdravih atletičara. Samo sam ja bio na štakama. Iz Zenice za Beograd 450 km, sam išao pješice, sve to sa jednom nogom i dvije štake. Išli smo turu od Petrove gore do Žabljaka 1200 km 42 dana. Sve sam prešao i došao na Kozaru. Mogao bih ti danima pričati o sebi i poduhvatima koje sam napravio sa jednom nogom i dvije štake". Kazao nam je Anto - Štaka.



Organizovan je i turnir sad već tradicionalni, za žene, u malom fudbalu. Danas su pobjedile žene PD"Mulež" iz Sanskog Mosta.





Jedna pjesma koju je napisao Muhidin Šarić član PD "Mrakovica" Kozarac.

Muhidin Šarić

PLANINARSKA

Ne bojimo se znoja,
ni kiše, ni snijega,
mi smo planinari
sa Debelog brijega.

U nogama nosimo:
Inac, Motajicu,
Grmeč, Šator, Kleku,
Vlašić i Vranicu.

I sve ine planine,
koje život zare,
al je sunce najljepše
sa naše Kozare.

Svaki hod na pohod
ima cilj i želje,
da od planinara
stvara prijatelje.

Svi planinski visovi
Postaju sitnica
Kad na pohod krene
Pe.De "Mrakovica"

Ne boje se znoja,
ni kiše ni snijega,
kozarački planinari
sa Debelog brijega.

 

Nijaz-Caja Huremović

Ako želiš da upoznaš sebe, pitaj druge.