Izdvajamo

Kakanj - Kozarac (nastavak saradnje sestrinskih džemata)

U subotu 07.010.2017 godine realizirane su aktivnosti u projektu „Preventivom do zdravlja“, s ciljem testiranja izvodivosti cjelokupnog projekta.


U ranim jutarnjim satima krenula je put Kozarca ekipa iz Kaknja u sastavu : dr.interne medicine Muvedeta Lemeš, dr.ginekolog Hatidza Avdagić , dr.radiolog Adnan Mehić, medicinski tehničar Ahmed, glavni imam MIZ Kakanj Sulejman ef.Čeliković, koordinatorica Elvedina Plasto.Odmah po dolasku pristupilo se realizaciji pregleda po već utvrđenom spisku i rasporedu koji su sačinili predstavnici MIZ Kozarac glavni imam Amir ef. Mahić i koordinatorica Refija Arifagić.

Pregledi su obavljeni u prostorijama O.Š“ Kozarac“. Veliki odziv i zainteresiranost stanovništva za preglede potvrđuju opravdanost ovakvih vidova podrške povratničkim džematima.

U toku dana urađeno je 78 ultrazvučnih , 30 internističkih te 30 ginekoloških pregleda.

Nosioc projekta je MIZ Kakanj a partneri u projektu su MIZ Kozarac, Intermed poliklinika Kakanj.

Projekat su podržali : Ured za društvenu brigu i Ured za vjerske poslove Rijaseta IZ.

Ideja za projekat se izrodila nakon posjete i održane tribine u martu 2017 godine.

U naselju Kozarac je održano predavanje vezano za žensko zdravlje , prvenstveno karcinom dojke, kao i drugu problematiku. Nakon predavanja i druženja sa ženama uočena je glavna problematika koja je inače karakteristična za povratnička naselja. Problem zdravstvene zaštite, dostupnosti, duga čekanja, onda posebno problematika starijih. Veliki problem predstavljaju specijalistički pregledi i ultrazvučna dijagnostika te udaljenost i dostupnost pojedinih zdravstvenih usluga. Zbog svega toga odlučili smo se na ovaj korak.

Projekat „Preventivom do zdravlja“ je koncipiran tako da se povratničko stanovništvo medicinski zbrine tako što će se uz edukaciju uraditi preventivni pregledi za žene i muškarce. Preventivni pregledi u svijetu se rade redovno da bi se na vrijeme otkrila bolest i da bi postigli izlječenje ili bolest stavili pod kontrolu.

Napravili smo iskorak vezano za edukaciju žena vezano za ženske bolesti prvenstveno karcinom dojke, a sad želimo nastaviti dalje vezano za uzv preglede dojki , štitne žlijezde, abdomena, ginekološke preglede te preglede mušakaraca - uzv bubrega i prostate.

Tekst:Elvedina Plasto
Koordinatorica za porodicu i ženski aktivizam MIZ Kakanj
Projekt menadžer udruženja "Sultanov Konak - Sultans Dream" Kraljeva Sutjeska

Foto i video: Nijaz-Caja Hremović

 


Agenda

Klikni na sliku: spisak donatora, asfaltiranje puta kroz Hadžiće

Ko je na portalu: 41 gostiju i nema prijavljenih članova

Stara Razglednica iz Kozarca 3.jpg

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic