Izdvajamo

U džematu Mutnik MIZ Kozarac sinoć je organizovan tradicionalni iftar na otvorenom koji je okupio oko 200 vjernika.
Organizatori ovog iftara su Džemat Mutnik, a dobrodošli su i vjernici iz drugih džemata.
Kako nam reče imam u ovom džematu Jasmin ef Glamočanin: "Ovo je već 7. godine da se ovako organizuje džematski iftar i to je, slobodno sad možemo reći, tradicionalini iftar u džematu Mutnik".

Prije sedam godina imam Jasmin je predložio džematski iftar, a džemat prihvatio kao dobar prijedlog i tako je sve počelo. Već narednih godina i većina drugih džemata prihvata ovu ideju i ovaj ramazan većina džemata u Medžlisu IZ Kozarac organizuju džematski iftar.


Gosti na iftaru su bili: Prof. Izet Terzić profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu iz Bihaća i Prof. Šuhra Terzić koordinator odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam, muftijstvo Bihać.
Sinoć je u vrijeme iftara počinjala fudbalska utakmica BiH-Grčka 0:0, a organizatori su se pobrinuli da postaći uz iftar mogu da prate i utakmicu. Ovo su svi prisutni pohvalili.


Ovdje moram pohvaliti kompletnu organizaciju, džemat, Jasmina ef, zatim Restoran "Stari grad" koji su pripremili iftar i čovjeka koji pravi izuzetno ukusan gulaš Mića Talundžić

 

Tri kilometra dalje, u Kamičanima, Udruženje žena "Kamičani 2015" također su organizovale iftar za žene. Ovaj iftar je pripremit za sve žene postaće, članice i one koje nisu, a svu hranu su kuhale same članice udruženja.
Ovo je prvi iftar u ovom udruženju i bilo je dosta velik broj žena. Kako mi rekoše, želja im je da ovo ubuduće rade svake godine.
U društvenom domu nije bilo dovoljno mjesta za klanjanje Akšam namaza, pa su žene klanjale pod vedrim nebom.
Sve pohvale za dobru organizaciju.

Nijaz-Caja Huremović

Hoce li ikad oprostiti,

Beco i Sadeta Medunjanin, ko smije oprostiti u ime njihovog Harisa, Ko ce oprostiti umjesto nastavnica: Velide i Asime Mahmuljin, hoce li im ikad oprostiti moj jaran Kockar ili moj Braco, ko ce im oprostiti u ime Damira Blaževica -Kroke, Hasana Mujicica Didinog, Brace i Mirse Bejdinih sinova, Zile i Ilkana iz Kozaruše, Muamera Kulenovica, Zoke i Ante Murgica, Mensurke Poljak i Majde Zulic, Ko ce oprostiti u ime Salke Sinanagica-Žutog ili u ime Ermina i Hirzada Bešica il’ Ademovic Emira, Hoce li iko smjeti oprostiti u ime Ekrema, Nedada i Velida, sinova Muhameda ef. Bešica, ili u ime trojice sinova majke Mejre ili trojice sinova majke Redžepe Oruc, ili trojice sinova Subhe Alic, njenog Zice, Zilhe i Bahrije ili Mehinih Ene i Ekrema, ko može oprostiti u ime šestorice Forica ili kompletne porodice Taiba Forica, ko u ime Eniza Blaževica koji je živ zapaljen u Kozarcu. Ko ce oprostiti u ime svih onih nevino pobijenih cijih se imena ne mogu sjetiti u ovom trenu?