Izdvajamo

Jučer, nedelja 23.04.2017. poslije Ikindija namaza održana je, u Mutničkoj džamiji u Kozarcu, prigodna svečanost povodom mubarek noći Lejletul-Miradž. U Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine ova noć se obilježava i kao Dan vakifa.
Medžlis IZ Kozarac i Medžlis IZ Prijedor zajedno, već više godina nastoje da afirmišu nove i od zaborava otrgnu stare vakife i njihove vakufe kroz obilježavanje Dana vakufa.Cilj organiziranja obilježavanja je ukazivanje na značaj i ulogu vakufa u nešim krajevima, kao i na njihov sadašnji položaj i stanje. Zatim promovirati vakufe i nova uvakufljenja, doprinijeti procesu zaštite, očuvanja i unaprijeđenja vakufa."Među vama ima vakifa, među našim džematlijama u Kozarcu, na kraju krajeva sve naše džamije svi vakufski objekti, svi su oni iznikli doprinosom naših vakifa. Ja sam siguran, buduća vremena će govoriti o ovoj generaciji, buduća vremena će svjedočiti o vakufima sadašnjih Bošnjaka i Bošnjakinja. Ja ću govoriti o kozaračkim vakifima. Mi kad govorimo o kozaračkim vakifima veoma malo imamo nekakvih tamo velikih ličnosti koje su vezane za kozaračke vakufe. Osim par begova i aga koji su onako pohvalnog karaktera. Međutim kada govorimo o kozaračkim vakufima mogu slobodno kazati da su vakufe uvijek podizali kozarčani iz Kozarca i zbog toga su znali čuvati te vakufe". Kazao je Glavni imam Medžlisa IZ Kozarac Mr.Amir ef Mahić.Poslije kratkog obraćanja glavnog imama, Merzuk ef. Hadžirušidović je održao veoma nadahnuto predavanje na temu   Lejletul-mi'radž-a.
“U ovoj večeri, nakon mnogo teških trenutaka u svom životu, poslanik Muhammed a. s. je doživio veliku čast. On je u jednom kratkom djeliću noći prenesen nadnaravnom silom iz Meke u Jerusalem, a otud je uzdignut u najviše nebeske sfere. Noć Miradža se smatra jednom od najviših mudžiza, odnosno nadnaravnih čuda koja su svojstvena samo Allahovim dž. š. poslanicima” kazao je Merzuk ef. Hadžirušidović.

 Ovom prigodom imami Medžlida Islamske zajednice Kozarac i Prijedor, izveli su prigodan mevludski program.
Na kraju proučena je Hatmenska dova za umrle vakife.

Nijaz-Caja Huremović


Agenda

Klikni na sliku: spisak donatora, asfaltiranje puta kroz Hadžiće

Ko je na portalu: 248 gostiju i nema prijavljenih članova

kozaracke baste 1.jpg

Al' mi moja mati nikad ne znade objasniti zašto ja sad nemam sadašnjosti a o buducnosti da i ne pricam. O prošlosti citam, ali je malo kasno, a da sam znao, da smo svi znali, da nam je receno, sad bi bezbeli kahvendisali kod Šide ili kod Saje cifuta il' pred Indeksom, Oazom ili u Trinestici, ko što su radili oni naši jarani, kojih više nema, prije dvadesetak godina. (Novembar 2011.)