Izdvajamo

Jučer, nedelja 23.04.2017. poslije Ikindija namaza održana je, u Mutničkoj džamiji u Kozarcu, prigodna svečanost povodom mubarek noći Lejletul-Miradž. U Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine ova noć se obilježava i kao Dan vakifa.
Medžlis IZ Kozarac i Medžlis IZ Prijedor zajedno, već više godina nastoje da afirmišu nove i od zaborava otrgnu stare vakife i njihove vakufe kroz obilježavanje Dana vakufa.Cilj organiziranja obilježavanja je ukazivanje na značaj i ulogu vakufa u nešim krajevima, kao i na njihov sadašnji položaj i stanje. Zatim promovirati vakufe i nova uvakufljenja, doprinijeti procesu zaštite, očuvanja i unaprijeđenja vakufa."Među vama ima vakifa, među našim džematlijama u Kozarcu, na kraju krajeva sve naše džamije svi vakufski objekti, svi su oni iznikli doprinosom naših vakifa. Ja sam siguran, buduća vremena će govoriti o ovoj generaciji, buduća vremena će svjedočiti o vakufima sadašnjih Bošnjaka i Bošnjakinja. Ja ću govoriti o kozaračkim vakifima. Mi kad govorimo o kozaračkim vakifima veoma malo imamo nekakvih tamo velikih ličnosti koje su vezane za kozaračke vakufe. Osim par begova i aga koji su onako pohvalnog karaktera. Međutim kada govorimo o kozaračkim vakufima mogu slobodno kazati da su vakufe uvijek podizali kozarčani iz Kozarca i zbog toga su znali čuvati te vakufe". Kazao je Glavni imam Medžlisa IZ Kozarac Mr.Amir ef Mahić.Poslije kratkog obraćanja glavnog imama, Merzuk ef. Hadžirušidović je održao veoma nadahnuto predavanje na temu   Lejletul-mi'radž-a.
“U ovoj večeri, nakon mnogo teških trenutaka u svom životu, poslanik Muhammed a. s. je doživio veliku čast. On je u jednom kratkom djeliću noći prenesen nadnaravnom silom iz Meke u Jerusalem, a otud je uzdignut u najviše nebeske sfere. Noć Miradža se smatra jednom od najviših mudžiza, odnosno nadnaravnih čuda koja su svojstvena samo Allahovim dž. š. poslanicima” kazao je Merzuk ef. Hadžirušidović.

 Ovom prigodom imami Medžlida Islamske zajednice Kozarac i Prijedor, izveli su prigodan mevludski program.
Na kraju proučena je Hatmenska dova za umrle vakife.

Nijaz-Caja Huremović


Agenda

24. maj: Dan napada na Kozarac

26. maj: Godišnjica logora Trnopolje

27. maj: Prvi dan Ramazana

31. maj: Dan bijelih traka

Ko je na portalu: 543 gostiju i nema prijavljenih članova

1988. Kamicani - Zadnja generacija pionira.jpg

“Želja nam je da se Bosna i Hercegovina razvija u miru. Mi ne želimo nikakve podjele, jer je ovo naša jedina domovina za koju su se borili naši najbolji sinovi, naša sabraća i mi ćemo morati stati jednog dana pred njih i morat ćemo im kazati šta smo uradili za našu domovinu, za koju su oni dali svoje živote”, izjavio je danas u Prijedoru ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević na Svečanoj akademiji održanoj povodom 25. novembra (2016. god.), Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).