Izdvajamo

Sinoć u prepunoj sali Pozorišta u Prijedoru održana je svečana akademija povodom Kurban bajrama. Organizator ove manifestacije bio je Medžlis Islamske Zajednice Prijedor na čelu sa glavnim imamom Husein ef Velić.



Prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa IZ Prijedor Husein ef Velić, koji je svojim nadahnutim vazom zadivio sve prisutne.On je na kraju vaza, svima čestitao nastupajući Kurban Bajram.
Zatim, prisutnima se obratio  gost večeri Muftija bihaćki Hasan ef. Makić koji je u kratkom govoru podsjetio na važnost Kurban bajrama. Takođe poželio sretne u mubarek bajramske dane.


U prepunoj sali pozorišta predstavili su se članovi Kulturno-umjetničkog društva “Osman Džafić” te hor  “Harmonija” iz Sanskog Mosta, zatim specijalni gost ove večeri imam džamije u Zagrebu kurra hafiz Aziz efendija Alili, poznati karija i interpretator ilahija i kasida koji je ispraćen sa dugotrajnim aplauzom.

Takođe recitatori su oduševili publiku.



Molimo Allaha dz.š. da sve sudionike ovog hairli skupa obilato nagradi!

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

Nijaz-Caja Huremović

Ovdašnja osnovna škola, koju pohađa 340 učenika, posebna je priča. Ne tako davno bila je među najvećima u bivšoj zajedničkoj državi, brojeći i do 3.800 učenika. I danas su u njenim klupama učenici Bošnjaci, Srbi, Ukrajinci, Romi. Isto je i s nastavnim osobljem.

Al-Jazeera 01.2017.