Izdvajamo

Prije par godina, Anes Cerić, Elma Hrnić, Ajla Nukić, Amina Cerić, Ajša Kulašić i Mersiha Kulašić u sastavu mektebske nastave započeli su učenje Kur’anskog pisma i Kur’ana, predvođeni mualimom Ajdinom ef Hrnić. Ponosni smo da se ovaj projekat odlikuje kontinuiranim i upornim radom, kao i pohvalnim brojem učesnika, riječi su džematlija Hrnića.

U nedelju 24. jula 2016. godine u džematu Hrnići je pomenuto  druženje sa časnim Kur’anom  krunisano hatmom i hatma-dovom za pomenutih šest polaznika mektebske nastave.

Na samom početku programa prisutne je poselamio mualim Ajdin ef Hrnić. U svom emocionalnom govoru on je ukazao na vrijednost i važnost učenja Kur’ana, te je tokom svog obraćanja  iznio brojne hadise koji  motivišu svakog vjernika na učenje Kur’ana.



Glavni dio svečanosti obilježili su oni koje su i bili povod ovog predivnog skupa, svršenici hatmi. Oni su uz lijepu najavu i predstavljanje od strane mualima proučili po kraći odlomak iz Kur’ana.
Zatim se skupu obratio glavni imam MIZ Kozarac Mr Amir ef Mahić. On je pohvalio učače, mualima, roditelje, džemat,... Pozvao je stare i mlade da se drže vjere i da se ne stide što su Muslimani vjernici.



Po završetku programa su učenicima dodjeljene šehadetname o uspješno završenoj hatmi časnog Kur’ana kao i pokloni ispred MIZ Kozarac. Zatim su uslijedile čestitke učenicima i njihovim roditeljima, kao i mualimu Ajdin ef i darivalje učenika.

Poslije su svi otišli kućama kod porodice slavljenika gdje su svi prisutni počašćeni svečanim ručkom.

Nijaz-Caja Huremović

Budimo jedni drugima krila a ne kora od banane.