Izdvajamo

Prva polovica 2015. godine

U sklopu aktivnosti Fonda solidarnosti u prvih šest mjeseci 2015. godine realizirani su sljedeći humanitarni projekti:

1.    Izgradnja kuće Saliha Mujakovića u Maglaju
Fond solidarnosti Medžlisa IZ-e Kozarac je u saradnji sa Medžlisom IZ-e Maglaj dogovorio i realizirao projekt izgradnje jedne od kuća koje su porušene usljed klizišta uzrokovanih prošlogodišnjim nadprosječnim padavinama. Projekt je realiziran uz pomoć koju su pored Fonda solidarnosti obezbjedili udruženje Dirhem iz Sanskog Mosta i Crveni križ Federacije. Ključevi novoizgrađene kuće su uručeni tročlanoj porodici Saliha Mujakovića 05. maja 2015. godine  uz prisustvo imama i glavnih imama Medžlisa IZ-e Kozarac i Maglaj, te predstavnika navedenih organizacija. Tim povodom Medžlis IZ-e Maglaj je Medžlisu IZ-e Kozarac dodijelio Plaketu zahvalnosti. Ovaj projekt je koštao 35.000 KM.

2.    Izvršena uplata stipendija studentima i učenicima srednjih škola
Studentima i učenicima koji su u akademskoj/školskoj 2014/15. gdini ostvarili pravo na stipendiju Fonda solidarnosti uplaćne su mjesečne rate zaključno sa junom. Za tu svrhu je obezbjeđeno 6.100 KM.
3.    Pravna odbrana Alukić-Hirkić
Početkom godine je izvršena uplata sredstava za pravnu odbranu Semira Alukića i Fikreta Hirkića u iznosu od 4.184,60 KM.
4.    Pomoć porodicama Alukić-Hirkić
Porodicama Semira Alukića i Fikreta Hirkića su donirana sredstva za svakodnevne potrebe i posjete zatvora u Foči u iznosu od 2000 KM.
5.    Pomoć Mandžukić Edinu
Putem Fonda solidarnosti realizirano je prikupljanje pomoći za potrebe liječenja i ostale svakodnevne potrebe Edina Mandžukića u iznosu od 1.890 KM.
6.    Pomoć za izgradnju kuće porodici Hodžić
Putem Fonda solidarnosti zaprimljena su sredstva u iznosu od 1.839,90 KM za pomoć u izgradnji porodične kuće pordici Hameda Hodžića u Brđanima, te su navedena sredstva proslijeđena rukovodiocima izgradnje.

7.    Pomoć za izgradnju kuće porodici Mraković
Putem Fonda solidarnosti zaprimljena su sredstva u iznosu od 1.333,30 KM za pomoć u izgradnji porodične kuće porodici Dalmira Mrakovića u Kamičanima, te su navedena sredstva proslijeđena vlasniku objekta.
8.    Pomoć u prehrambenim artiklima
Uz pomoć Svjetske asocijacije islamske omladine realizirana je pomoć za 50 porodica na području Medžlisa IZ-e Kozarac. Tim povodom je u predramazanskim i prvim ramazanskim danima podijeljeno 50 paketa prehrambenih artikala socijalno ugroženim porodicama. Za ovaj projekt je obezbjeđeno 3.000 KM.
9.    Iftari za korisnike narodnih kuhinja
Sredstvima Fonda solidarnosti potpomognut je rad narodnih kuhinja, a za tu svrhu je osigurano 2.300 KM. Navedenim sredstvima će biti obezbjeđeni iftari za korisnike ovih institucija.
10.    Pomoć licima sa invaliditetom
Za potrebe stipendiranja i pomoći lica sa invaliditetom Fond solidarnosti je dodijelio pomoć Almi Hadžić i Damiru Babajiću u iznosu od 1.000 KM.

MIZ KOZARAC


Agenda

24. maj: Dan napada na Kozarac

26. maj: Godišnjica logora Trnopolje

27. maj: Prvi dan Ramazana

31. maj: Dan bijelih traka

Klikni na sliku: spisak donatora, asfaltiranje puta kroz Hadžiće

Ko je na portalu: 487 gostiju i nema prijavljenih članova

Carsija nekad.jpg

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.