Izdvajamo

Ako narod i dalje bude glasao za kandidata SDA ili SDP-a, ja ću narodu čestitati i neka nam je Bog na pomoći, kaže kandidat NBL-a za predsjednika RS-a

 Poljoprivrednik Jusuf Arifagić, kandidat Nezavisne bosanskohercegovačke liste za predsjednika Republike Srpske na opštim izborima, za Oslobođenje kaže kako nije političar, ali da će nastojati znanje stečeno u realnom sektoru prenijeti na političko polje.

- Da budem konkretniji: spreman sam da prvi, drugi, treći dan sa svoje pozicije obučem gumene čizme i da hodam kroz RS i BiH, da vidim šta je to što su akutni problemi svakog građanina u svakom selu entiteta i države, da pokušamo raditi konkretno. Ne vodi se politika iz udobnih kabineta, ne vodi se politika svaki dan kroz konferencije za štampu... Politika se mora vratiti na teren, među obične ljude. Tu leži rješenje za probleme koji su isti od sela do sela, od mjesta do mjesta. Da uspijemo na takav način raditi i hodati kroz Bosnu i Hercegovinu potpuno normalno, bez rotacionih svjetala... Uostalom, ne znam zašto jednom potpredsjedniku ili bilo kome treba pratnja u vlastitoj državi, gdje ga je vlastiti narod izabrao. Meni niti će kad trebati niti ću ja to kad upotrijebiti niti mi treba posebni službeni auto, priča Arifagić.

Kakve su reakcije na kandidaturu?
- Realno, reakcije su, ako pričamo o mom Kozarcu i generalno u RS-u, vrlo pozitivne. Ono što mi je na neki način neću reći iznenađenje, jer sam siguran da su reakcije proizvod mog rada zadnjih 10-15 godina u RS-u, ali prijaju one od ogromnog dijela srpskog naroda. Tako da će mi sigurno biti obavezujuće, ako prođem, to da definitivno pokušamo uraditi nešto za poljoprivredu, ali i generalno za suživot, rad, toleranciju... Mislim da vrijeme vječitih konfrontacija i optužbi sigurno treba stati i mi nemamo više vremena za gubljenje. Bez obzira na to ko prošao, da li to bio ja kao potpredsjednik iz reda bošnjačkog naroda ili bilo ko drugi, mislim da je pametnije potrošiti vrijeme i vidjeti zajedno sa onim ko bude predsjednik RS-a šta je to što mi zajedno možemo uraditi, a da bi sutra u RS-u i BiH bilo bolje.

Nisam političar


Sigurno je da možemo, ako postoji želja, stvoriti pretpostavke i mogućnosti. Makar to bila, ja je tako nazivam, nekakva ceremonijalna funkcija, simbol za sva tri naroda oko koje se političke stranke mogu okupiti. Ako to liderstvo funkcioniše, onda će sigurno daleko drugačija atmosfera biti i u Narodnoj skupštini RS-a, na nivou entiteta, a onda se to prenosi i na državu. Cijeli sam život na neki način ovdje potrošio objašnjavajući ljudima da nemamo alternativu osim suživota, rada, tolerancije... I mislim da ću tu nekakvu atmosferu, svoj način života i poimanja politike prenijeti na taj politički nivo i pokušati uraditi sve što je u mojoj moći.

Šta ćete uraditi da dobijete i podršku dijaspore, s obzirom na to da ste i sami bili u Skandinaviji?

- Sve što trebam uraditi jeste pozvati dijasporu i objasniti zašto je vrlo bitno da bh. dijaspora dođe u BiH na dan izbora i glasa. Ali, suviše je kratko vrijeme da bi čovjek mogao nešto uraditi sad. Ja cijeli život radim i pomažem dijaspori. Radio sam i borio se da bh. dijaspora bude što bolje integrisana u norveško društvo. Onda sam, vraćajući se ovdje, konstantno radio na tome da osnujemo biznis-centar, da napravimo globalnu mrežu dijaspore. Mi smo gotovo zadnjih 10 godina aktivno radili i organizovali 4-5 biznis-foruma bh. dijaspore, tako da je konačno na kraju uz pomoć norveške ambasade osnovan i biznis-centar bh. dijaspore, osnovana globalna mreža, da je tu uključena naša perspektiva, da smo na kraju dobili podršku USAID-a, da sad imamo projekat Dijaspora za razvoj. Znamo da dijaspora unosi novac.



Uvijek postavljam pitanje, ako unosite 4-5 milijardi u zemlju, onda biste valjda trebali shvatiti da imate pravo na političko odlučivanje - da neminovno evropski zakoni kucaju na vrata BiH, da će se zakon o reciprocitetu vrlo brzo početi primjenjivati u BiH, da vi sigurno imate puno pravo da postavite pitanje državi BiH zašto do danas nije donesen zakon o dijaspori? Da li je to na kraju krajeva zločin, da se odrekneš dva miliona naših građana koji će BiH itekako trebati. Na drugoj strani, opet se vraćam ekonomiji, to je mehanizam, poluga ili temelj koji je ovoj državi zadnjih godina, kad se osjećala kriza, uvijek donosio dovoljno novca u opticaj. Druga bitnija stvar - sigurno još daleko vrednija u ekonomskom smislu, košta i stotine milijardi, a to je ta generacija mladih Bosanaca i Hercegovaca koji su danas vrlo uspješni doktori nauka, magistri u svijetu. To je ogromna armija mladih ljudi koja vlada tim zapadnim znanjima. To je nešto što je neprocjenjivo blago za državu BiH i ako se samo jedan njen procenat uključi - siguran sam da hoće - i odluči da pomogne BiH, nama je uspjeh zagarantovan i nemamo se čega plašiti.

Šta je Vaš osnovni i najjači adut?

- Neću reći da sam političar i nikada nisam imao želju da se bavim politikom. Ni danas sebe ne smatram političarem, ja samo nudim usluge iz onog što sam naučio, uspio stvoriti u biznisu, stvarajući uspješnu kompaniju. Mislim da to znanje i moj način poimanja i ophođenja sa ljudima mogu prenijeti na taj politički nivo. Moj adut? Čovjek sam koji je navikao u životu govoriti uvijek jezikom istine. Ne nudim nikakve političke platforme, nikakva silna obećanja i ništa što političari imaju običaj da nude - te strašne parole i ostalo. Nudim to da ću kontinuirano sljedeće četiri godine učiniti sve da ljudima u svakom dijelu RS-a i BiH bude bolje.

Kako sada stvari stoje, u RS-u će biti tri kandidata iz reda bošnjačkog naroda za istu poziciju. Razjedinjenost ne donosi ništa dobro. Može li se očekivati da ipak dođe do dogovora?
- Ta priča o ujedinjenju pokreće se pred svake izbore. Postoje dva bloka - jedan sa SDA na čelu​, na drugoj strani je blok sa SDP-om na čelu. Svi žele da objedine političku scenu RS-a, ali “pod mojim kišobranom”. Ako neko to želi, postoje tu dvije ključne stranke koje imaju odgovornost, ja ću reći istorijsku.

Nosioci dogovora o, neću reći ujedinjenju, ali o stvaranju zajedničke liste, moraju biti SDA i SDP. Ako oni to nisu u stanju učiniti, šta male beznačajne političke stranke mogu uraditi? Sigurno je da će zbog ega ili želje za dominacijom SDA dati svog kandidata, SDP neće popustiti i dat će svog. Ja jedino mogu kao čovjek iz naroda jednostavno izaći i potpuno otvoreno reći da ću se kandidovati, pa ćemo vidjeti. Neka narod odluči. Ako narod i dalje bude želio da poziciju potpredsjednika obavlja kandidat SDA ili SDP-a, ja ću narodu čestitati, biračima zahvaliti i shvatiti da je narodu dobro, da mu te političke opcije odgovaraju. I za sljedeće četiri godine mogu reći: Neka nam je Bog na pomoći.

Prošle godine ste za Oslobođenje izjavili da niste dobili zemljište na korištenje u Petrovcu, jer niste htjeli nositi reket u SDA. Kao potpredsjednik RS-a koliko ćete biti u stanju pomoći upravo privrednicima?

- Uradiću sve da se upravo poljoprivredno zemljište u vlasništvu države dodijeli na korištenje svakom poljoprivredniku, pogotovu mladim ljudima koji žele da se bave poljoprivredom. To je ogromno bogatstvo koje će sigurno vrlo kvalitetno puniti bruto nacionalni dohodak ili GDP.

Primjer povratnika

Ono što bi SDA trebala uraditi, ako je stvarno državotvorna stranka, ako želi dobro BiH i želi definitivno pomoći povratnicima u RS, jeste da stane uz mene. Mislim da sam jedan od najboljih primjera povratnika koji je došao prije gotovo deset godina ciljano u svoj Kozarac, u RS, koji 365 dana u godini dijeli sudbinu povratnika, zapošljava sve narode, zapošljava i srpske izbjeglice koje su došle iz Federacije. I u SDP-u, kad se toliko hvale građanskom opcijom, vrlo dobro znaju da je mene norveška država naučila šta je istinska socijaldemokratija. Smatram da mogu objediniti političku scenu, bar kad je u pitanju potpredsjednik RS-a iz reda bošnjačkog naroda. Ako se odluče i dalje za neke svoje opcije, onda je svima jasno da se ipak ovdje radi o želji za dominacijom i vlašću.

OSLOBOĐENJE/ Foto: Nijaz-Caja Huremović

 

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...