Izdvajamo

Proglašenjem pobjednika takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola iz preduzetništva i poslovnog planiranja, završeno je ovogodišnje izdanje projekta Preduzetnička obuka za mlade 2018.

Kod osnovaca najbolji je bio biznis plan “Proizvodnja dječijih drvenih igračaka”, rad Minete Đonlagić i Jasmine Mahić, učenica OŠ “Kozarac” iz Kozarca.

Drugo mjesto pripalo je biznis planu “Maštovnjaci”, rad Sare Kljajić, Sare Ćirić i Anđele Runić iz OŠ “Petar Petrović Njegoš” iz Busnova, a treće biznis planu “OPEN office” čiji je autor Boro-Bogoljub Stupar iz OŠ “Dositej Obradović” Prijedor.

Za tri prvoplasirana rada obezbjeđene su novčane nagrade u iznosu od 250, 200 i 150 KM.

Među srednjoškolcima najbolji je bio biznis plan “Proizvodnja namještaja od paleta” Ivane Topić, učenice Ugostiteljsko-ekonomske škole Prijedor.

Drugo mjesto zauzeo je Nemanja Babić iz Mašinske škole sa biznis planom “Ljetni san”, dok je treći Hamza Ramić iz Elektrotehničke škole Prijedor sa biznis planom “SILEX”.

Tri najbolja rada osvojila su i novčane nagrade u iznosu 450, 350 i 250 KM.

Škole iz kojih su stigli prvonagrađeni biznis planovi dobile su po 600 KM dok su nastavnici i profesori svih nagrađenih učenika dobili po 100 KM.

Kao i prethodnih godina, organizator takmičenja bila je Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” uz podršku grada Prijedora.

Diplome i novčane nagrade najboljima uručio je gradonačelnik Milenko Đaković.

On je sa velikim zanimanjem pratio predstavljanje nagrađenih biznis planova.

-Grad Prijedor je odavno prepoznao značaj edukacije mladih u oblasti politike poslovnosti pa od 2005.godine podržavamo ovaj projekat. Pripremamo se za velika poslovna ulaganja i investicije, a zato nam je potrebno i kvalitetno obrazovanje mladih koji će u budućnosti biti nosioci poslovnih aktivnosti. Zbog toga posvećujemo veliku pažnju njihovoj edukaciji sa uvođenjem što kvalitetnije praktične nastave u srednje škole – rekao je Đaković

Tekst I foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."