Izdvajamo

Piše: Nikolina Balaban

U Prijedoru su mitovi razbijeni, bar ja tako mislim ili imam proviđenja, doduše trebalao je 2 decenije, ali...Tajne nisu, još ih ime. Istine nisu još do kraja ispričane. Nabrajanja su uvijek zgodna. Barem se meni tako čini. Žao mi je ako pojednostavljujem stvari.
1. Važno je biti Srbin, Bošnjak, Hravat, Sejdić – Finci i ostali, a još je važnije to reći u popisu stanovništva, jer inače nema smisla, a ako si slučajno lopov – musliman, pravoslavac, katolik itd. to nema veze jer statistiku zanima samo versko i nacionalno prebrojavanje.
2. Važno je voljeti sve ljude osim onih koji sumnjaju u državu. U tom slučaju važno je da su oni ateisti, komunisti ili LGBT. Možda nije lijepo reći, ali neka tvoja ljubav prema njima bude suzdržana.
3. U životu je važno da država uđe u Evropsku uniju. U životu je važno da država ne uđe u neku drugu uniju – slučajno Jugoslaviju, a to što će sve zemlje bivše Jugoslavije ući u Evropsku uniju nije važno.
4. Važno je voljeti sve svoje predsednike i generale, a nije važno da petkom zbog njih budeš gladan.
5. Kad slušate naše političare o strancima koji su raznim povodima posetili našu zemlju, saznate da su im utisci vrlo pozitivni. Govore o predusretljivosti naroda, domaćinima široke ruke, svima se dopada što manje više uspješno govorimo engleski. Naravno, tu su komplimenti na ljepotu naših devojaka i visinu momaka. I svi ti ,,putnici,, bi se u nekom trenutku vratili u Dembeliju na brdovitom Balkanu.
6. Ali, ne može, ima nešto što nam sreću kvari, a to je što smo se zabarikadirali u sistem kriminala, korupcije, nepotizma, kredita, bjede, siromaštva, i ratnih zločina, odnosno zločinaca, sistem koji nam metastazira pred očima
7. Politička kampanja koju ,,nevode,, (i pozicija i opozicija) je neukusna i razmetljiva, a najčešće nema veze sa životom, čak podsjeća na segment pred finale ,,Velikog brata,, kada učesnici pišu pamflete koji od njih treba da pobjedi – možda je onda dovoljno da na nekim dolazećim izborima glasamo SMS – om kao u svim rijaliti cirkusima, jer kako se ovo drugačije zove...
8. J..u nam mater, a mi se vraćamo po još.
9. I sve što kažeš, uradiš ili pokušaš napraviti, nekom smeta, ko je iza tebe, za koga radiš, u čije ime, ti si ovo, ti si ono... Ja, naime, znam da sam ,,kurvin sin,, a svim ostalim koji postavljaju takva pitanja je Marija bezgrešno začela njihove idole. Ono što misle nikad nisu rekli naglas.
10. I znam ja da vi svi koristite fraze ,,...trebaju nam mladi i sposobni ljudi u politici...". Ali isto tako znam da će te vi svi glasati po automatizmu, ali bar ih pitajte, pa makar i šaptali je*emu, šta radite?!"
11. A kad budete glasali imajte na umu: Prijedor je grad u kome se nalazi najveća masovna grobnica stravičnih zločina počinjenih nad svojim građanima, sugrađanima, ali paradoksalno u isto vreme je to grad sa najvećim brojem povratnika u Bosni i Hercegovini. Važno je voljeti državu Bosnu i Hercegovinu, važno je voljeti svoj grad Prijedor.
U prvobitnoj varijanti je bilo pobrojano do 10, pa me podestilo na 10 Božijih zapovesti, zato ova 11 – ta, ali najbitnija !!!
Nikolina

Hoce li  ikada priznati.... ...... oni što pokušaše da unište našu buducnost.