Izdvajamo

Ima li kraja teroru, torturi nakon torture i ima li kraja načinima uništavanja žrtava i njihovih porodica, pitanja su koja su u saopćenju za javnost postavili članovi Saveza logoraša u BiH.

 -Svih ovih godina, nakon zatvaranja koncentracionih logora, nakon nepriznavanja žrtava od države Bosne i Hercegovine kroz zakonske okvire, nastavlja se agonija logoraša/žrtava torture, koja nedvojbeno potvrđuje da smo u ratu bili žrtve torture, a da smo u miru žrtve sistema. Usljed različitih postupanja, stavova i promjene istih te neujednačene sudske prakse sudova u BiH, bivši logoraši/žrtve torture su na jedan poseban način nastavili sa preživljavanjem golgota, i to tako što su presudama sudova odbijani njihovi tužbeni zahtjevi za naknadu nematerijalne štete zbog navodne zastare, a ujedno su obavezivani na plaćanje troškova sudskih taksi i troškova pravobranilaštva. Ovako nešto nezabilježeno je u svijetu - navodi se u saopćenju Saveza logoraša u BiH koje potpisuje predsjednik Jasmin Mešković.

Dodaje se kako tu nije kraj pravnog terora nad žrtvama.

-Adil Šabanović je u logorima Vojske Republike Srpske proveo pune dvije godine te skupa sa drugim logorašima proživio neviđene patnje i mučenja, ali je, na svu sreću, uspio živ izaći iz logora. Adil je jedan od tužitelja za naknadu nematerijalne štete čiju je tužbu odbio sud u RS-u, te mu naložio da plati troškove pravobranilaštva u iznosu od 2.625 KM. Nažalost, Adil je preminuo 2015. godine - ističe se saopćenju i dodaje:

-I da čovjek ne povjeruje. Pravobranilaštvo Republike Srpske, 2017. godine, upućuje Općinskom sudu u Tuzli prijedlog za izvršenje kojim traži da Adilov sin Zekerijah Šabanović, rođen 1988. godine, plati troškove pravobranilaštva u iznosu od 2.625 KM, na čije plaćanje je bio obavezan njegov otac. Potom, Općinski sud u Tuzli, početkom ovog mjeseca, uvažava prijedlog Pravobranilaštva RS-a i određuje provođenje traženog izvršenja - saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH.

Navode da je ovo pravni teror.

-Zar i djeca preživjelih logoraša moraju plaćati danak za svoje ubijene, mučene, bespravno zatvorene roditelje, kao i za roditelje koji su uspjeli preživjeti torturu logora, a u međuvremenu su preminuli? Pozivamo institucije vlasti u Bosni i Hercegovini, međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini te druge relevantne subjekte da zaustave pravno nasilje nad logorašima. Ako već niste i nemate namjeru zaštititi logoraše/žrtve torture, onda Vas molimo da zaštitite barem našu djecu - zaključuje se u saopćenju.

Izvor: Faktor

foto:Nijaz-Caja Huremović

PS:

Za one koji će preporučiti da se ide na Ustavni sud ili u Strasburg, slike ispod su dokaz da su svi na istoj strani. Kako nam u udruženjima logoraša kažu "Sam pao sam se ubio, niko vas nije prisiljavao da tužavate".

Trud uzalud.

Nijaz-Caja huremović

Odsustvo iz kancelarije 120 KM, meni smješno i žalosno.

 


Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.