Izdvajamo

Autor: Ivan Begić

Nezaposlene majke koje po Zakonu o dječijoj zaštiti ne ostvaruju pravo na 405 maraka materinskog dodatka, predale početkom februara Ustavnom sudu Srpske zahtjev i urgenciju za ocjenu Zakona.

 

Sporno im je što, kako tvrde, zakon diskriminiše majke čija su djeca rođena prije prvog decembra prošle godine, pa i to što su zahtjev za naknadu poslije porođaja morale da predaju u roku od mjesec dana, a ne 40 koliko traje oporavak od porođaja. Računaju tu i uslov da majka prije porođaja mora da bude nezaposlena pola godine. Ustavni sud im je, kažu, sad jedina adresa.

Dio apelacija Ustavnom sudu RS stigao je i od majki iz Prijedora, koje su se juče i okupile na gradskom trgu. Jedna od majki, Dosta Miladinović komentarisala je jučerašnje okupljanje:

„ Želim da se i mi iz Prijedora oglasimo da se zna da dajemo podrsku incijativi majki iz Banja Luke u vezi materinskog dodatka u iznosu od 405 KM i da se zajedno sa ostalim majkama borimo protiv ove diskriminacije“. Dosta dodaje da nisu mogle da prisustvuju okupljanjima u Banja Luci jer imaju male bebe, lošeg vremena i udaljenosti. Takođe napominjeda su se mnogiu gradovi preko noći povezali društvenim mrežama i da akcija danima traje.

 

Prethodno su na okupljanja pred zgradu Vlade RS odlazile majke iz Kozarca. Mirsada Kahrimanović je postavila pitanje „Zašto je majka koja je rodila u decembru bolja majka od mene koja sam rodila nekoliko mjeseci prije?“

Danijela Ćulibrk, majka koju sporni Zakon „maši“ svega nekoliko dana kaže da su podnijeli apelaciju Ustavnom sudu Republike Srpske, gdje traže izmjene jer smatraju da je zakon po nekim tačkama neustavan.

Apelaciju je predala advokatska kancelarija Baroš ispred Udruženja porodica sa 4+ djece i nezadovoljnih majki. Majke su 08.02.2018 predale prvu turu urgencija da se postupak ubrza.

Nezaposlene majke i na protestima su tražile pravo na dodatak. Kažu da su devet puta poslale zahtjev za sastanak sa premijerkom, ali odgovor nisu dobile.


izvor:mojprijedor.com


 

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...