Izdvajamo

 

Na osnovu člana 82. stav 3. Zakona o lokalnoj samoupravi ("Službeni glasnik Republike Srpske" br:97/16, 36/19 i 61/21) i člana 89. Statuta Grada Prijedor ("Službeni glasnik Grada Prijedor" br.12/17), Gradonačelnik Grada Prijedor d o n o s i

N A R E D B U
O PROVOĐENJU MJERA JESENJE SISTEMSKE DERATIZACIJE NA PODRUČJU GRADA PRIJEDORA

Član 1.
Naređuje se provođenje mjera jesenje sistemske deratizacije na području grada Prijedora, koja će se izvršiti u periodu od 01.11. - 30.11.2023. godine.

Član 2.
Obaveznom jesenjom sistemskom deratizacijom će se shodno Ugovoru broj: 02-404-16/23 od 04.10.2023.godine, tretirati sljedeći objekti:
1objekti kojima gazduje Grad Prijedor,
2.predškolske i školske ustanove, vjerski i sakralni objekti,
3.javne zelene površine i parkovi,
4.otvoreni i zatvoreni kanali,
5.kanalizaciona mreža,
6.deponija smeća,
7.javne zdravstvene i socijalne ustanove,
8.javne ustanove iz oblasti sporta i kulture čiji je osnivač grad Prijedor, kao i
9.trgovačke, ugostiteljske zanatske i druge radnje, proizvodni pogoni, skladišta hrane i poljoprivrednih proizvoda, mlinovi, klaonice, tržni centri, tržnice, ribarnice,zajedničke prostorije stambenih i stambeno poslovnih zgrada u svim oblicima svojine i drugi poslovni objekti i
10.objekti preduzeća i javnih ustanova.

Član 3.
Troškovi izvođenja sistemske deratizacije iz prethodnog člana Naredbe tačke 1-8 padaju na teret sredstava planiranih u budžetu Grada Prijedor. Troškovi deratizacije ostalih objekata iz člana 2. Naredbe, koji se odnose na tačke 9 i 10. padaju na teret vlasnika, odnosno korisnika objekta/subjekta koji upravljaju i održavaju iste, a koji su obavezni sprovesti deratizaciju u periodu navedenom u članu 1. ove naredbe.

Član 4.
Jesenju sistemsku deratizaciju će izvršiti "SANITARAC" d.o.o. Vlasenica.

Član 5.
Nadzor nad izvođenjem mjera obavezne jesenje sistemske deratizacije na području grada Prijedora, vršiće zdravstvena inspekcija u saradnji sa poljoprivrednom inspekcijom Gradske uprave Prijedor, koja će, u slučaju nepridržavanja ove naredbe, postupiti u skladu sa odredbama člana 59. stav 1. tačka 6) Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ( "Službeni glasnik Republike Srpske," br: 90/17, 42/20, 98/20 i 63/22).

Član 6.
Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u listu "Kozarski vjesnik", na Radio televiziji Prijedor, na zvaničnom sajtu Grada Prijedor, kao i drugim pogodnim mjestima u Prijedoru, Omarskoj, LJubiji i Kozarcu, kao i drugim naseljenim mjestima najmanje pet dana prije izvođenja mjera jesenje sistemske deratizacije.

Gradonačelnik
Slobodan Javor

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.