Izdvajamo

Pise Sudbin Music

Predstavnici Udruženja logoraša "Prijedor92" i Udruženja logoraša "Kozarac" sastali su se u srijedu s predstavnicima medjunarodne zajednice U Bosni i Hercegovini. Maratonski posjet Sarajevu je započeo u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država gdje su se sastali s prvim zamjenikom ambasadora gospodinom Jonathanom Moorom. Odmah nakon sastanka s njim primljeni su i u Ambasadi Velike Britanije gdje su razgovarali  s ambasadorom Michaelom Tathamom.

Radni dan je završen posjeti Uredu visokom predstavnika u BiH gospodina Valentina Inzka. Sa svim ovim visokim dužnosnicima u Bosni i Hercegovini razgovaralo se o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini s posebnim osvrtom na kršenja ljudskih prava i sloboda. Razgovaralo se i o položaju povratničke populacije ui Bosni i Hercegovini s posebnim osvrtom na povratnike Prijedora i Kozarca .

Istaknuto je i nezadovoljstvom rada Suda i Tužilaštva BiH po pitanju procesuiranja ratnih zločina na području šest mjesnih zajednica Lijeve obale Sane, odnosno Mataruškog Brda te istaknuto da za dešavanja između 20. i 25. jula 1992.godine u kojima je ubijeno preko 1800 civila niko nije ni osumnjičen.

U razgovorima je posebno naglašena potreba dostojanstvenog obilježavanja mjesta stradanja nevinih žrtava te istaknuta potreba za rješavanjem problema izgradnje "Memorijalnog centra Omarska" na prostoru najzloglasnijeg koncentracionog logora nakon drugog svjetskog rata. Razgovaralo se i osituaciji nastaloj prilikom obilježavanja 9.maja ove godine i posjeti logoru "Omarska" koja je osporavana od strane opštine Prijedor i predstavnika srpskih udruženja, kao i svim dešavanjima nakon ove posjete.

Zanimljivo je istaći da su predstavnici logoraša primljeni s velikim stepenom poštovanja a u Ambasadi USA primljeni čak kao VIP gosti. Predstavnici logoraša sui izrazili spremnost da skupa s logorašima svih nacija u Bosni i Hercegovini pokušaju iznaći rješenje za sve probleme s kojima se svakodnevno kao žrtve susreću. Sva tri ureda u kojima su primljeni su bećali pomoć i posredovanje u rješavanju svih problema s kojima se logoraši Prijedora i Kozarca susreću. Ono što je očekivati je skora posjeta ovih diplomata Prijedoru i kancelarijama udruženja logoraša.

Veoma srdačan doček je upriličen u uredu gospodina Inzka koji je u razgovorima s logorašima pokazao nevjerovatnu srdačnost i jednostavnost. Valentin Inzko je pohvalio hrabrost povratnika Prijedora te je istakao da je oduševljen pozitivnom energijom koju osjeti kada je s nama a koja je rijetka u razgovorima s povratnicima u drugim sredinama u BiH. Obećanih pola sata sastanka se na kraju produžilo na gotovo čitava dva sata unatoč stalnim upozorenjima osoblja ureda na druge obaveze.U delegaciji Udruženja su pored Satka Mujagića koji je najzaslužniji za organizaciju ove posjete bili predsjednici Udruženja logoraša "Prijedor92" Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša "Kozarac" i zamjenik predsjednika Saveza logoraša BiH Sabahudin Garibović, Neđad Bešić te moja malenkost.

 

 

Sudba


"U svojoj sam sobi našao odgovor na pitanje: koji je ključ uspjeha? Plafon mi kaže da je ambicija visoka, prozor mi reče pogledaj svijet, sat reče da je vrijeme zlato, ogledalo mi reče: ne sudi nikoga po vanjštini, vrata mi rekoše: gurni jako da bi dostigao svoj cilj, i na kraju, pod mi reče: ostani skroman, ti si samo stvorenje."

Meša Selimović