Izdvajamo

 

Šef Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora Miroslav Krneta izjavio je danas da je u Prijedoru stanje povoljno i da je vodostaj Sane opao za još pola metra u posljednja 24 časa.

Vodostaj rijeke Sane na mjernoj letvi kod gradskog mosta u 07,00 časova iznosio je 362 cm i nastavlja se trend pada ( 98 cm ).
Krneta je naveo da Sana i dalje opada i da je uzvodno u Sanskom Mostu vodostaj manji za 123, a u Ključu za 71 centimetar.
Vodostaj rijeke Miloševice je nakon značajnog pada tokom prethodnih dana ostao na tom nivou i ne ugrožava naselja Topolik i Vrbice.
Rijeka Sana se povukla u korito u naseljima Rasavci, Tukovi, Bišćani, Raškovac, Brezičani i Cikote. Na terenu ima još vode koja se zadržala u prirodnim depresijama koje se polako prazne.
Lokalni put za Bišćane je prohodan.
Teritorijalna vatrogasno-spasilaćka jedinica nastavila je prema zahtjevima građana sa ispumpavanjem vode iz podrumskih prostorija, a takođe u toku je ispumpavanje vode iz prirodne depresije u naselju Raškovac.
"Obavještavamo građane, ukoliko vodu, koja je ostala u takozvanim prirodnim depresijama, treba ispumpavati, da se obrate Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici na broj 123", rekao je Krneta.

prijedorgrad.org

Nismo stigli pobjeći prije čišćenja.

Za mlade da pojasnim šta je to čišćenje. To je kad vojska traži žive i koga nađu ubija, a ponekog su odvodili u logore.

Iz trapa smo slušali kad vojnici govore "Da mi ga je vidjeti živa, nož će mi zarđati".

Mi smo u skloništu (trapu) pokušavali ostati tihi u strahu da nas ne pronađu. Moj otac Bejdo i Asimov otac Vahid su bolovali astmu. U trapu koji je bio negdje 1,5 x 2,5m a visine nekih 90cm, a nas 13. Bilo je jako zagušljivo i kad se sjetim da smo i nuždu vršili tu, pitam se kako su njih dvojica uspjevali kašalj zabušavati. Ovo pišem i plačem...

Nijaz Huremović