Izdvajamo

 

Policijski službenici Policijske stanice Novi Grad 08.05.2023. godine lišili su slobode lice M.M. iz Novog Grada, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Ugrožavanje sigurnosti“ i „Tjelesna povreda“ na štetu lica N.T. iz Novog Grada.

Kriminalističkom obradom utvrđeno je da je osumnjičeni nakon svađe sa oštećenim u jednom ugostiteljskom objektu u Donjim Agićima opština Novi Grad, istom nanio tjelesne povrede, a potom uputio obiljne prijetnje po život.

Uz saglasnost tužioca Okružnog javnog tužilaštva Prijedor i po naredbi Osnovnog suda u Novom Gradu izvršen je pretres stambenih prostorija koje koristi osumnjičeni. Pretresom je pronađena i oduzeta vojna puška M48, 74 metka različitog kalibra i vatreno oružje ručne izrade tzv.“kubura“. Posjedovanjem vatrenog oružja i municije osumnjičeni je počinio krivično djelo „Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija“.

Nakon kompletiranja predmeta Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor protiv M.M. biće dostavljen izvještaj za počinjena krivična djela „Ugrožavanje sigurnosti“, „Tjelesna povreda“ i „Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija“.

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.