Izdvajamo

U današnjem broju "Službenog glasnika Republike Srpske“ objavljena je odluka o raspisivanju referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH.
"Odluka stupa na snagu osmog dana nakon objave u 'Službenom glasniku'“, rekao je v.d. direktora "Službenog glasnika RS-a“ Proko Dragosavljević.

Za dan održavanja referenduma utvređuje se prva sedmica po isteku 45 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, a referendum se raspisuje na cijeloj teritoriji tog bh. etiteta.

Sljedeći korak nakon stupanja na snagu odluke bit će formiranje komisije za provođenje referenduma za šta je nadležna Narodna skupština RS-a.

Komisija će se morati obratiti i Centralnoj izbornoj komisiji BiH kako bi im dostavili njihov spisak punoljetnih građana korišten za izbore.

Ukoliko ne bude reakcije OHR-a, te sve se ove pripreme izvrše na vrijeme, referendumsko pitanje o kojem će se građani izjasniti glasi: „Da li podržavate nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH“?

Ministarstvo uprave još nije uradilo detaljnu procjenu koliko će sredstava biti potrebno za sve pripreme izjašnjavanja građana, a neke grube procjene govore da se radi o oko pet miliona KM.

U ovogodišnjem budžetu nije planirana ta stavka, pa će Vlada posegnuti za budžetskom rezervom, potvrdio je premijer Aleksandar Džombić.

Prema Zakonu o referendumu, dobijeni stav građana nije obavezujući, već je referendum savjetodavne prirode.

Vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi upozorio je da je pitanje referenduma iritantno i predstavlja političku prepreku, a stav OHR-a je da je međunarodna zajednica nedvosmisleno stavila na znanje tokom proteklih dana da neće dozvoliti da državne nadležnosti poput Suda i Tužilaštva BiH budu poništene ili na drugi način ograničene od bilo kojeg bh. entiteta.

“To bi predstavljalo direktno ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, te samim tim i države Bosne i Hercegovine“, stav je OHR-a.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a prošle sedmice je zauzeo stav da Narodna skupština RS-a nema nadležnost da odlučuje o pitanjima koja su u isključivoj nadležnosti države BiH i visokog predstavnika u BiH, te pozvao Valentina Inzka da poništi odluku Skupštine RS-a o odluci o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Iz OHR po pravilu je komentar da nikada ne spekuliraju o budućim mjerama visokog predstavnika.

Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic