Izdvajamo

 

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, dana 21.03.2023. godine, podnijeli su izvještaj protiv lica A.V. iz Kozarske Dubice, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Prevara“ u sticaju sa krivičnim djelima „Prevara u privrednom poslovanju“ i „Zloupotreba položaja odgovornog lica“.

Osumnjičeni se tereti da je kao vlasnik i odgovorno lice društva ograničene odgovornosti iz LJubljane, Republika Slovenija, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe i navedeno društvo, lažnim prikazivanjem činjenica da će uz avansnu uplatu u iznosu od 28.359,54 KM po izdatom predračunu svog društva, društvu ograničene odgovornosti iz Foče do dana 06.08.2028. godine isporučiti „pneumatski stucer OMEC TA 185“ i četiri mašine „MEC LEGNO-ISELI“, dovodeći u zabludu zakonskog zastupnika društva ograničene odgovornosti iz Foče B. I., da na štetu pomenutog društva izvrši avansnu uplatu u iznosu od 28.359,54 KM, nakon čega nije izvršio isporuku navedene robe niti povrat uplaćenog avansa. Osim toga, zakonskog zastupnika B.I. je držao u zabludi da će robu isporučiti i da je došlo do tehničkih problema na graničnom prelazu.

Osumnjičeni je ovakvim postupanjem sebi i privrednom društvu iz LJubljane pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 28.359,54 KM, za koji iznos je i oštetio privredno društvo iz Foče.

PU Prijedor

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.