Izdvajamo

 

Svakodnevno raste broj građana koji se obraćaju udruženjima za zaštitu potrošača, jer su nezadovoljni kupljenim proizvodima ili ekonomskim pružaocima usluga. Primjedbe se najčešće odnose na bijelu tehniku i obuću – rekla je Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja gradana “DON”, čiji su predstavnici građanima dijelili propagandni materijal, povodom Svjetskog dana prava potrošača.
– Naše zakonodavstvo nije kao u zapadnim zemljama, ali zasigurno je najbolje što postoji danas za potrošače. Zakon o zaštiti potrošača definiše prava i obaveze potrošača i pomaže građanima ukoliko žele da ostvare svoja potrošačka prava. Odredbe zakona su takve da potrošač ima pravo da se obrati i reklamira proizvod koji je kupio. Knjiga reklamacija je nešto što omogućava prvostepenu zaštitu – rekla je Marićeva podsjetivši da se deset udruženja u Republici Srpskoj bavi zaštitom prava potrošača.
Ukoliko nije zadovoljan odgovorom trgovca u vezi sa kupljenim proizvodom koji ima neki nedostatak, tu su republički tržišni inspektori, tako da građani imaju na raspolaganju više mogućnosti u ostvarivanju svojih potrošačkih prava, poručeno je povodom Svjetskog dana prava potrošača.

izvor: Kozarski

"U svojoj sam sobi našao odgovor na pitanje: koji je ključ uspjeha? Plafon mi kaže da je ambicija visoka, prozor mi reče pogledaj svijet, sat reče da je vrijeme zlato, ogledalo mi reče: ne sudi nikoga po vanjštini, vrata mi rekoše: gurni jako da bi dostigao svoj cilj, i na kraju, pod mi reče: ostani skroman, ti si samo stvorenje."

Meša Selimović