Izdvajamo

 

Policijski službenici Policijske stanice Novi Grad dana 14.01.2023. godine lišili su slobode tri lica iz Novog Grada zbog počinjenih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira.

Postupajući po prijavi da je dana 14.01.2023. godine oko 03,20 časova u ugostiteljskom objektu u Novom Gradu došlo do narušavanja javnog reda i mira, utvrđeno je da su lica R.M. i D.D. fizičkim napadom na lice M.D iz Novog Grada počinila prekršaj „Tuča i fizički napad“, te da su napuštajući lice mjesta, R.M. i B.R. počinili prekršaj „Neovlaštena upotreba oružja“ na način da su iz vozila ispalili više hitaca iz gasnog pištolja.

Zaustavljanjem vozila kojim je upravljao R.B. i lišenjem slobode navedenih lica, R.M. i D.D. počinili su prekršaj „Ometanje državnih organa, privrednih društava i drugih pravnih lica u vršenju javnih funkcija“ pružanjem aktivnog i pasivnog otpora, te upućivanjem psovki policijskim službenicima.

Od lica R.M. oduzet je gasni pištolj, a nakon kompletiranja predmeta protiv R.M., D.D. i B.R. nadležnom sudu slijedi podnošenje zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka za počinjene prekršaje po Zakonu o javnom redu i miru.

...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."