Izdvajamo

 

U protekla 24 časa Policijskoj upravi Prijedor prijavljena su 4 krivična djela, narušavanja javnog reda i mira nije bilo, a prijavljena je jedna saobraćajna nezgoda sa lakšim tjelesnim povredama.

Policijskoj upravi Prijedor prijavljeno je da je u mjestu Busnovi izvršeno krivično djelo „Teška krađa“ na način da je izvršilac iz podrumskih prostorija kuće oštećenog lica otuđio za sada neutvrđenu količinu alkoholnog pića-rakije.

U mjestu Vlaškovci opština Kozarska Dubica izvršeno je krivično djelo „Teška krađa“ u pokušaju, na način da je izvršilac ušao u unutrašnjost objekta kuće, a potom neotuđivši ništa udaljio se u nepoznatom pravcu.

O prijavljenim krivičnim djelima obavješten je tužilac Okružnog javnog tužilašva Prijedor. Rad na rasvjetljavanju krivičnih djela je u toku.

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.