Izdvajamo

 

Hrvatski gradić Kastav se nalazi u zapadnom dijelu Primorsko-goranske županije, u blizini Rijeke i Opatije. Delegacija Vijeća bošnjačke nacionalne manjene ove lokalne zajednice, danas je boravila u Čarakovu.

U ovoj, prijedorskoj mjesnoj zajednici gdje je ljeta 1992.godiune ubijeno 413 civila, gostima iz Republike Hrvatske domaćin su bile žene okupljene oko Udruženja „Mladost“.

Posjeta, preciznije rečeno druženje prepuno razumijevanja, počelo je obilaskom Šehidskog mezarja Čarakovo gdje je pred duše šehida preočena fatiha i položeno cvijeće.

O činjenicama koje govore o Čarakovu ljeta 1992.godine, procesu ekshumacija, ukopu posmrtnih ostataka nevinih mještana Čarakova i obnovi džemata, govorio je imam Huso ef.Jašarević. Gosti su bili jako dirnuti tokom obilaska Memorijalnog centra Čarakovo.

Na jednom mjestu dokazi o zločinu i mnogo emocija. Među majkama Čarakova koje su danas dočekale goste iz Hrvatske bila je i Naila Bajrić kojoj su zločinci ubili sina, muža i brata.

Nafa Delimehić predsjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Kastva u Republici Hrvatskoj je naglasila da je ovo početak saradnje koja će biti nastavljena u narednom periodu. Ona je istakla da se zahvaljujući viježu na čijem je čelu u Hrvatskoj obilježavaju Dan nezavisnosti BiH, Dan držsavnosti BiH, Dan bijelih traka,… O kulturi i tradiciji rodnog kraja govori se i na smotro manjina koja se održava u Rijeci.

Predsjednica Udruženja žena „Mladost“ Čarakovo Jasmina Mujdžić je naglasila značaj današnje posjete i razvijanja saradnje. Posebno je istakla borbu kako bi se ostalo na rodnoj grudi.

Treba istaći da je do današnje posjete i početka saradnje na relaciji Udruženje žena „Mladost“ Čarakovo- Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Kastav, došlo zahvaljajući angažmanu Nijaza Brkića koji je goste iz Republike Hrvatske počasti svojom knjigom, „Zov povratka“.

Druženje je nastavljeno u prostorijama Udruženja žena „Mladost“ Čarakovo uz mnogo uvažavanja i razumijevanja.

Senudin Safić/https:/mojprijedor.com

 

U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać