Izdvajamo

 

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor dana 17.10.2022. godine Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor podnijeli su Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i učiniocu protiv lica M.K. iz Prijedora zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Utaja poreza i doprinosa“ u sticaju sa krivičnim djelom „Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju“.

Osumnjičeni se tereti da kao odgovorno lice pravnog lica iz Prijedora u periodu od marta 2019. godine do decembra 2020. godine izbjegao prijavljivanje, obračun i plaćanje doprinosa na lična primanja zaposlenih radnika, čime je uskratio sredstva koja predstavljaju javni prihod u ukupnom novčanom iznosu od 26.560,89 KM.

Osumnjičeni se dalje tereti da je u gore navedenom svojstvu, za poslovnu 2019. godinu, izbjegao prikazivanje,evidentiranje i obračun poreza na dohodak u iznosu od 27.596.09 KM, čime je uskratio sredstva koja predstavljaju javni prihod u ukupnom iznosu od 2.759,60 KM.

Izvršenjem ovih krivičnih djela, osumnjičeni je privbavio protivpravnu imovinsku korist za pravno lice u ukupnom novčanom iznosu od 29.320,49 KM, oštetivši za navedeni novčani iznos Budžet Republike Srpske.

PU Prijedor

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.